Френското правителство непоклатимо: От днес задължителна ваксинация за медиците

DenNews.bg
15.09.2021
размер на текста:

Във Франция от днес влиза в сила задължителното ваксиниране срещу COVID-19 на хората, работещи в сферата на здравеопазването, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Мярката засяга 2,7 милиона души, към които спадат както здравните работници в болниците и домовете за възрастни хора, така също и медиците на свободна практика и оказващите първа медицинска помощ. За да продължат да упражняват професията си, от днес те ще трябва да представят доказателство, че имат поставена поне една доза от ваксина срещу коронавирус.
Два месеца след като френският президент Еманюел Макрон постави ултиматум на здравните работници, част от тях продължават да отказват да се ваксинират. Според последните данни на властите, от 7 септември, малко над 88 процента от здравните работници в болниците и в домовете за възрастни хора са с поставена поне една доза. Сред медиците на свободна практика процентът на тези с една доза е близо 94.
Синдикални организации на френските медици предупредиха, че може да се стигне до здравна катастрофа, ако отказалите да се ваксинират медици спрат да практикуват професията си и отправиха призиви към властите да избягват налагането на санкции.
Правителството обаче остава непоклатимо в решението си. "Няма да отстъпим", заяви премиерът Жан Кастекс в края на август.


Нидерландия пък ще отмени от 25 септември задължението да се спазва дистанция от 1,5 метра, обяви премиерът Марк Рюте, цитиран от ДПА. В същото време обаче се въвежда задължителен коронапропуск за лица над 13 години за ресторанти, кина, спортни и културни прояви.

"Това значи, че на някои места ще можете да покажете, че сте ваксинирани или че сте имали корона и сте с имунитет заради това, или че имате негативен резултат от тест от последните 24 часа", каза Рюте, цитиран от Ройтерс.
Остава в сила задължителното носене на маски в обществения транспорт и училищата.
Над 70 процента от нидерландското население са получили поне една доза ваксина, а 65 на сто са със завършен инунизационен цикъл.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети