В Гърция и Сърбия маските са задължителни за всички ученици и учители

DenNews.bg
13.09.2021
размер на текста:

Със задължителни маски в училище за всички класове, преподаватели, персонал и посетители започна учебната година в Гърция и Сърбия.

В наредба на гръцкото Министерство на образованието се определя, че защитните маски са задължителни за всички преподаватели, за учениците от всички класове, за целия училищен персонал и за външните посетители както в помещенията на закрито, така и в откритите пространства на училищата. Без маска децата ще бъдат само по време на хранене и в часовете по физкултура, като тогава ще трябва да бъде осигурено спазването на дистанция.
При възможност училищата ще могат да определят различни часове за започване на учебните занятия и различни входове, за да се избегне струпването на ученици.
На учителите е позволено по време на учебния ден да дават на учениците възможност да свалят маските си за почивка за няколко минути, когато класът е спокоен, няма необходимост учениците да говорят и е възможно да се спазва дистанция.
Изключение от задължението да носят маска се допуска за ученици със здравословни проблеми.
Освен това всички преподаватели и учениците на възраст над 12 години трябва да разполагат със сертификат за ваксинация или удостоверение за прекаран Covid-19, като в противен случай трябва два пъти седмично да се подлагат на тест за коронавирус. Разликата е, че учениците ще получават безплатни тестове, които трябва да бъдат извършени в домашна среда, докато учителите трябва да си правят лабораторни тестове за собствена сметка.

По данни на синдикатите ваксинираните учители в Гърция са около 85 процента. Ваксинираните ученици във възрастовата група 12-14 години са 13 процента, а в групата 15-17 години - 25 процента.

Аналогична е ситуацията и в западната ни съседка. От днес в Сърбия всички учители и ученици в основните и средните училища са задължени да носят маски, съобщава вестник "Данас".
Макар наредбите на Министерството на образованието да се тълкуват от някои като препоръка, на вестника неофициално бе пояснено, че маските трябва да бъдат постоянно носени в училище.
Изключение са само учениците, които не могат да носят маски по здравословни причини, но това трябва да бъде потвърдено от лекар от съответната специалност.
Броят на заразените учители и ученици се увеличава с всеки ден, както и броят на класовете, които преминават на онлайн обучение в срок от 10 дни поради разпространението на вируса.
В някои училища класовете са преминали изцяло на онлайн обучение.
По данни на Института за обществено здравеопазване "Батут" от 1 до 7 септември са регистрирани 2437 деца на училищна възраст с потвърдена инфекция с коронавирус, като най-много са учениците на възраст от 15 до 18 години.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети