Нови правила за влизане в България от днес

DenNews.bg
01.09.2021
размер на текста:

Със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров ще важат нови правила за влизане в България.
Българите, идващи от държави, които попадат в "червената зона" на разпространение на COVID-19 са длъжни да представят на граничните власти валиден цифров сертификат на ЕС за ваксинация или документ, удостоверяващ преболедуване. Лицата, които не представят такива, се допускат на територията на страната само след представяне на отрицателен резултат от PCR тест, проведен до 72 часа преди влизане в страната, предаде БНТ.
От 1 септември Република Северна Македония, Черна гора, Република Косово, Република Казахстан, САЩ и Ирландия попадат в червената зона. Това става с промяна в списъка на държавите по цветови зони, съгласно който е определен редът за влизане в България.

От червена в оранжева зона преминава Италия, а от зелена в оранжева - Германия, Естония, Хърватия, Италия и Сан Марино. Румъния вече преминава в зелената зона.

Според заповедта се създава списък на държави извън ЕС, чиито сертификати за ваксинация, изследване и преболедуване на коронавирус ще се считат за равностойни на цифровия сертификат на Европейския съюз. Това са: Република Северна Македония, Република Сан Марино, Конфедерация Швейцария, Република Турция, Украйна и Ватикана.

От днес от държави, попадащи в червена зона, на територията на България се допускат и чуждестранни студенти, притежаващи виза тип "Д" за дългосрочно пребиваване с цел обучение. Ученици, студенти и докторанти, които живеят в Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония и Румъния и пътуват най-малко веднъж седмично до България с цел обучение, както и ученици, студенти и докторанти, които живеят в България и пътуват най-малко веднъж седмично до същите държави с цел обучение, се допускат на територията на страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19.

Гърция въвежда допълнителен тест за коронавирус за пристигащите от България, които не са ваксинирани и не са преболедували, като задължителен PCR или бърз антигенен тест ще се извършва на съответния граничен пункт при влизане в страната. По информация на българското посолство в Атина, при положителен резултат от теста гражданите ще бъдат поставяни под 10-дневна карантина. Глобата за неспазването ѝ е 5000 евро.
От тест ще бъдат освободени тези, които притежават сертификат за ваксинация за COVID -19, валиден 14 дни след завършване на ваксинационния курс или уверение за преболедуване, издадено не по-рано от 30 дни и не по-късно от 180 дни след преболедуването.

При влизане на гръцка територия, гражданите, които не са ваксинирани или не са преболедували коронавирус, следва да представят негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа от влизане в страната или отрицателен бърз (антигенен) тест, направен до 48 часа преди пътуването.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети