Македонският пожар приближава границата, горски формират защитна линия

DenNews.bg
05.08.2021
размер на текста:

Огромният пожар, който гори от дни на територията на Северна Македония все повече приближава нашата граница. Огънят се движи към България с фронт от близо 10километра.

На терен вече се сформира защита на гората от служители на ДГС Симитли и ДГС Благоевград, изпратен е и булдозер на Югозападно държавно предприятие, но се очаква битката да е неравностойна. Разчита се на помощ от хеликоптер и специализирана техника, от каквито все повече започна да има нужда.


По-рано днес областният управител на Благоевград Николай Шушуков и служители на Държавното горско стопанство-Симитли отидоха на оглед към с. Дебочица, най-близкото населено място до бедствието, съобщава БГНЕС.

В Симитли, Благоевград, а вече и в Дупница усещаме страховития мирис на пожар. В близките до границата населени места се стеле и дим, днес това уплаши и високопланинските села Фролош и Страдалово.

Пожарът в Македония гори от три дни като обхваща предимно борова гора и нискостеблени растения.

Българското външно министерство предупреди по-рано днес за обявеното кризисно положение в съседната държава. Ограниченията включват забрана за придвижване на граждани в горски територии за един месец - до 5 септември.
Българска група пожарникари замина за Република Северна Македония да окаже помощ на съседите.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети