Няма информация за пострадали българи в пожарите в Гърция

DenNews.bg
05.08.2021
размер на текста:

 Продължава да бъде усложнена обстановката в Гърция във връзка с пожарите, съобщиха от МВнР. Посолството ни в Атина следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията - +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107.

За спешни случаи остава мобилния телефон: +30 693 70 96 220.

Към момента в задграничното ни представителство в Атина не са постъпили сигнали от и за бедстващи или пострадали български граждани.ОО

Пожарът в близост до Варибоби, Атина, който бе овладян през нощта, се възобнови днес в ранния следобед. Огнището е на два фронта и е възникнало между Адамес и Татой, район в непосредствена близост до Варибоби и незасегнат до този момент.

На място са пожарни екипи и части на армията, опитващи се да предотвратят разпространението на огъня.

Живущите в Ипократио и Дросопиги са получили съобщения по мобилните си телефони от Гражданска защита да се евакуират незабавно. Полицията блокира движението в района с изключение на магистралата Атина-Ламия, по която се извършва евакуация на хората.

Разрастват се пожарите на остров Евбея и край мястото на древните олимпийски игри в Пелопонес.

Пожарът на Евбея, който бушува от 3 август, е стигал до село Ровиес и принуди властите на острова да евакуират тази сутрин жителите на селищата Кехриес, Керамия и Амелантес.

Продължават опитите за овладяване на огнището в района на Олимпия, Пелопонес, където властите се опитват да предотвратят разпространението на пожара към намиращите се близо археологически обекти.

Според информация от полицейските управления на Ахарнес и Илиа няма човешки жертви от пожарите. Няма данни за човешки жертви и при пожарите на остров Евбея.

И от българското външно министерство напомнят, че остават в сила препоръките на гръцките власти във връзка с влошеното качество на въздуха в районите в близост до пожарите. Призовават се гражданите да останат по домовете си и да излизат само при крайна необходимост, да не отварят прозорците, а ако са навън да слагат мокри кърпи или маски, покриващи носа и устата.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети