Ден на траур в три общини за загиналите в пожара край Сандански лесничеи

DenNews.bg
05.08.2021
размер на текста:

Ден на траур е обявен днес в Петрич, Сандански и Кресна в памет на двамата горски служители, които загинаха в големия горски пожар край Сандански вчера.
На 48-годишния Валери Димитров, който е и общински съветник от Кресна, и 34-годишния Антон Гръбчев от Петрич им прилошало от дима и паднали, след което били погълнати от пламъците. Освен загиналите има и един ранен техен колега. Той е транспортиран с 10% изгаряния в "Пирогов".

Отменени са обществените събития, а знамената на обществените сгради ще бъдат свалени наполовина в знак на почит и уважение.

Гасенето на пожара, който е обхванал около 300 дка край санданското село Петрово, продължава. През нощта е имало дежурни екипи в района. Днес в борбата с пламъците се включват отново горски служители и пожарникари. На по-късен етап община Сандански ще организира и доброволци, които да помогнат.

Загиналите вчера служители са опитни, с 5-годишен стаж, обясни пред БНТ директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.
Според него обаче, те не са имали шанс да се спасят, тъй като пожарът много бързо е преминал от низов във върхов и това е коствало живота им.

Те бягаха, но огънят направо ги застигна и ги прегърна, сподели един от свидетелите на инцидента.

Бащата на единия от загиналите горски служители заяви, че те не са били добре екипирани, но според инж. Дамянов ситуацията е била непредвидима и в случая никакъв план и инструктаж не са могли да предотвратят инцидента с фатален край.

 

Междувременно пожарите в хисарските села Старосел и Кръстевич са локализирани, но огнената стихия изпепели 6 къщи в Старосел. За щастие в тях не е имало хора.
Няма опасност за населението, евакуираните снощи хора от Старосел не са пожелали да бъдат настанени в социални домове, а са при свои роднини. Хеликоптер "Кугър" също се включи в гасенето. 90-годишната Мария Нейчева до последно се опитвала да спаси от огнената стихия къщата си, която е на края на селото. Изнесъл я на ръце човек от селото, а сега е в шок заради изгорелия си дом.

Дежурни екипи на пожарната охраняват периметъра, за да не се появи ново огнище на пожара. Щетите са големи - освен изгорелите къщи, силният вятър прехвърли огъня към горския масив над селото. Изгоря ракетна площадка и ферма.


От днес със заповед на министъра на земеделието се забранява паленето на стърнища на земеделските площи. Това беше решено снощи на спешна среща, свикана от премиера Стефан Янев.

"Призивът е към всички граждани, към всички българи, независимо дали са овластени с власт, като започнем от области, общини, кметове на кметства, съответните служители на горски стопанства, на пожарната, военни и т.н. Призивът ми е към всеки български гражданин - бъдете бдителни и с вашата дейност не позволявайте да се получават условия за създаване на пожари", каза Янев, който и изказа съболезнования на семействата на загиналите горски служители.

Съболезнования на семействата, близките и колегите на горските служители изрази и президентът Румен Радев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети