Още двама беларуски атлети отказват да се върнат в страната си

DenNews.bg
04.08.2021
размер на текста:

Още двама спортисти от Беларус отказаха да се върнат в родината си - седмобойката Яна Максимова и нейният съпруг, лекоатлетът Андрей Кравченко, съобщи Дойче веле.

По-рано сънародничката им Кристина Тимановска, която пристигна в Япония за участие в Олимпийските игри, поиска политическо убежище и получи такова в полското посолство в Токио.
"След всички събития, станали в Беларус не планирам да се върна. Имам малка дъщеря, не мога да рискувам. Аз съм от тези хора, които не могат да мълчат", съобщи Максимова, която в момента се намира със семейството си в Германия
Тя уточни в публикация в Instagram, че същото решение е взел съпругът й Андрей Кравченко - той е сред над 400-те спортисти, които през август 2020 г. подписаха открито писмо, с което осъдиха фалшификациите на президентските избори в Беларус и насилието от страна на властите срещу мирно протестиращите граждани. Скоро след това той беше изключен от отбора на Беларус.

"В Германия сега мога да дишам с пълни гърди, да спя добре. Много искам да си върна тази енергия, която не ми достигаше на състезания за добро изпълнение и не ми достигна да се класирам за Олимпийските игри в Токио..." - споделя Максимова, цитирана от Беларуския фонд за спортна солидарност.

Тя уточнява, че се надява някой ден да може да се състезава под суверенния флаг на Беларус в бяло, червено и бяло. Той беше отменен като национално знаме от Александър Лукашенко и беше заменен с червено-зеления флаг от времето на Съветския съюз. Знамето в бяло, червено и бяло се превърна в символ на борбата срещу режима на Лукашенко.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети