Полша обявява извънредно положение по границата с Беларус

DenNews.bg
31.08.2021
размер на текста:

 Полското правителство поиска президентът да обяви извънредно положение в два региона на границата с Беларус, съобщава "Ройтерс".

Причината е, че по данни на полската гранична полиция през този месец са били извършени стотици незаконни преминавания.

Миналата седмица Полша започна изграждането на ограда от бодлива тел по границата в опит да ограничи потока от мигранти от страни като Ирак и Афганистан, преминаващи през Беларус.

Извънредното положение би дало на властите по-широки правомощия за наблюдение и контрол на движението на хората.

Президентът Анджей Дуда - близък съюзник на управляващата националистическа партия "Право и справедливост", вероятно ще одобри извънредното положение, което ще продължи 30 дни и ще обхване части от районите на Подляско и Любелски.

По думи на премиера Матеуш Моравецки ситуацията на границата с Беларус е "критична и напрегната".

Отношенията между Европейския съюз и Беларус рязко се влошиха през последната година, след като президентът Александър Лукашенко обяви победа на провелите се избори, за които обаче неговите противници и западните страни твърдят, че са фалшифицирани.

ЕС наложи икономически санкции срещу Беларус и обвини Лукашенко, че умишлено е насърчавал нелегалните мигранти да преминат през Полша и балтийските държави Латвия и Литва под формата на "хибридна война".

Режимът на Лукашенко реши да изтласка тези хора на полска, литовска и латвийска територия в опит да ги дестабилизира, заяви Моравецки.

Полша вижда поведението на Беларус и като отмъщение за решението на Варшава да даде убежище на Кристина Цимановская - беларуска спортистка, която отказа да се върне в родината си след Олимпиадата в Токио.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети