Ракетни удари в Кабул, US дрон унищожи подготвен за атентат автомобил

DenNews.bg
30.08.2021
размер на текста:

Ракетни удари разтърсиха афганистанската столица Кабул, докато САЩ се надпреварват с времето, за да завършат изтеглянето си от Афганистан, съобщи АФП. Евакуацията се извършва в изключително напрегната обстановка и под заплахата от терористични атаки, посочва БГНЕС. Крайният срок за изтегляне на американската армия от Афганистан изтича на 31 август. В понеделник сутринта са чути ракети, летящи над Кабул, според журналисти на АФП в града. Хората, живеещи близо до летището, казват, че са чули звуците на активираната противоракетна отбранителна система. В близост до летището се виждаше издигане на дим.


Междувременно се появи информация, че 9 мирни граждани, между които 6 деца, са убити при удара от американски дрон в Кабул. Новината съобщи CNN. По-рано афганистанският телевизионен канал Ariana News съобщи, че при ракетен удар в Кабул са загинали шестима души, включително четири деца. Американските военни съобщиха, че са нанесли удар по автомобил, унищожен в неделя от американски дрон в афганистанската столица, тъй като е превозвал големи количества експлозиви и е представлявал непосредствена заплаха за летището в Кабул. Целта е свързана с терористичната групировка "Ислямска държава-Вилаят Хорасан", която САЩ обвиняват за двойния атентат на летището, при който загинаха 13 американски войници.

"Ние сме наясно със съобщенията за цивилни жертви в резултат от удара ни срещу автомобил в Кабул днес. Продължаваме да оценяваме резултатите от този удар, за който знаем, че е предотвратил непосредствена заплаха от страна на Ислямска държава-К (Ислямска държава - "Вилаят Хорасан") за летището. Знаем, че поради унищожаването на превозното средство са последвали значителни и мощни експлозии, което показва наличието на голямо количество експлозив вътре в автомобила, което може да е довело до допълнителни жертви. Не е ясно какво се е случило и ние продължаваме да разследваме“, се казва в изявление на говорителя на Централното командване на САЩ Бил Ърбан.
Командването също така заяви, че ще бъде "натъжено" от всяка "потенциална" смърт на невинни хора. Не повече от 300 американци трябва да бъдат евакуирани от страната, заяви държавният секретар на САЩ Антони Блинкен в неделя. "Ние работим неуморно тези часове и дни, за да ги измъкнем оттам", каза той, 48 часа преди крайния срок за изтегляне.
Около 114 400 души, включително близо 5 500 американски граждани, бяха евакуирани от Афганистан от 14 август, в навечерието на превземането на Кабул от талибаните.
Последната фаза от евакуационните операции беше затруднена от нападението на "Ислямска държава" в четвъртък, близо до летището на афганистанската столица, при което загинаха над 100 души, включително 13 американски войници и двама британски.
Тленните останки на загиналите американци бяха транспортирани в САЩ, като самолетът бе посрещнат от президента Джо Байдън във военната база в Дувър, Делауеър. Президентът на САЩ е подложен на остри критики заради справянето му с афганистанската криза.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети