Северна Македония търси помощ срещу пожарите

DenNews.bg
03.08.2021
размер на текста:

Северна Македония търси помощ срещу пожарите в страната, като разговори са водени и с българските президент и министър-председател.


Десет души, включително един пожарникар, са пострадали от вдишването на дим и са получили лекарска помощ заради пожара, който бушува около северния град Кочани и е навлязъл в града, съобщава "Независен весник".
Пожарът се гаси от екипите на противопожарните служби в Кочани, но и от Щип, Берово, Кавадарци, Скопие.

Премиерът Зоран Заев обеща помощ тази сутрин от съседите, след като президентът Стево Пендаровски е разговарял с президента на България Румен Радев, а Зоран Заев е разговарял с президента на Сърбия Александър Вучич и с премиера на България Стефан Янев. Президентът Вучич заяви, че ще изпрати два, три или четири хеликоптера, а помощ обеща и президентът Румен Радев.

Помощта е необходима не само в Кочани, но и в други райони в страната, където има пожари и заради силния вятър огънят се разпространява. Такъв е случаят с Македонски Брод и района между Делчево и Пехчево, заяви Зоран Заев в Кочани, където пожарът, който стигна до града снощи, бе поставен под контрол.

За днес е насрочено заседание на групата за оценка, на която ще бъде разгледана сериозността на ситуацията с пожарите, и ако е необходимо ще бъде предложено да се обяви кризисна ситуация на част от територията или на цялата територия на държавата, заяви снощи директорът на Центъра за управление с кризи Стоянче Ангелов по време на посещение в Кочани, пише "Независен весник".

Служебният министър-председател Стефан Янев също проведе телефонен разговор с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев във връзка с разразилите се пожари в югозападната ни съседка. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

Българският премиер е изразил готовност при необходимост страната ни да окаже подкрепа на Република Северна Македония за справяне с бедствието.

Министър-председателят Янев е изтъкнал пред Заев, че в няколко части на България нашите противопожарни служби също се борят с огнената стихия и правят всичко възможно, за да окажат помощ на населението.

Овладяването на ситуацията в нашата страна е приоритет, допълват от МС.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети