Община оставя под ключ неваксинираните, заплашват ги глоби и затвор

DenNews.bg
03.08.2021
размер на текста:

Община в Северозападна Колумбия наложи глоба и осемдневен затвор за хората, които отказват да се ваксинират срещу COVID-19, съобщава френският национален ежедневник Le Figaro. „Трябва да бъдем твърди като лидери. Всички трябва да бъдат ваксинирани, тези, които не са, няма да могат да пътуват в община Сукре“, заяви кметицата Елвира Хулия Меркадо по местното радио, предаде агенция Фокус.


Общината има необходимите дози за имунизация на своите 28 000 жители, но само 10 000 от тях са ваксинирани поради разпространението на невярна информация за ваксините.
„Има религии, които се отказват от ваксинацията, твърдят, че ваксината е антихрист, други казват (че ваксинираните) ще умрат след две години“, обяснява Меркадо.
Съгласно общинското постановление за достъп до магазините, баровете, ресторантите или банките трябва да бъдат представени сертификати за ваксинация. Проверките ще се извършват на входовете и изходите на града. Сред неваксинираните само тези, които трябва да получат медицински грижи или които имат уговорка за посещение във ваксинационен център, ще имат право да напускат домовете си. Нарушителите са заплашени от глоба в размер на 260 долара и наказателно преследване в случай на повторно нарушение.
Местните власти обявиха преразглеждане на тези разпоредби в рамките на една седмица.
Колумбия е третата латиноамериканска държава с най -много смъртни случаи от коронавирус на глава от населението след Перу и Бразилия. Въпреки че най-смъртоносният пик на пандемията изглежда отстъпва след 17-месечна извънредна медицинска ситуация и 12,2 милиона напълно ваксинирани (от 50 млн.), са регистрирани около 121 000 починали и близо 5 милиона положителни случая. Сукре е първата община, която взе такова решение, но и здравният министър Фернандо Руис предупреди, че страната не изключва и прилагането на ограничителни мерки за тези, които отказват ваксинация.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети