Огнен ад в Кюстендилско: Села и гори са в пламъци, противопожарните екипи едва смогват

DenNews.bg
03.08.2021
размер на текста:

Голям пожар се разгоря тази нощ в кюстендилското Долно село. Огънят е обхванал стари, необитаеми къщи и се е пренесъл към планината. В селото са пламнали четири махали.
Част от хората са евакуирани. Над 15 къщи са изгорели напълно, както и бившето училище. Няма ток и вода. Предполага се, че огънят е тръгнал от късо съединение.
Две жени от селото са пострадали – обгазили се, докато наблюдавали огъня. Прегледани са в болницата в Кюстендил. Няма информация състоянието им да е тежко. Към момента няма други застрашени хора.
Тежка е все още ситуацията огънят не е овладян, гори на три фронта. Все още има заплашени къщи. Диша се трудно.

5 пожарни са на мястото на бедствието, доброволци и горски служители също са се включили в битката с огъня. Друг пожар горя край кюстендилското село Ваксево. Там също се наложи доброволци да помагат на пожарникарите, тъй като заради многото пожари в района, имаше само един противопожарен автомобил.

Ситуацията е тревожна, тъй като в областта има общо 12 пожара, а по-сериозните са в село Ямен, както и на българо-сръбската граница при село Уши. Там има разположени противопожарни екипи, които следят огънят да не се прехвърли към българска страна. Пътят Дупница - Кюстендил е в дим. Ако пожарникарите не успеят да се справят ще търсят помощ от други общини.

 

Огромен пожар пламна и край пловдивското село Кадиево. Горят над 1000 декара между Стамболийски, Кадиево и Оризаре, предаде кореспондентът на bTV. Пламъците са навлезли и в старото депо за отпадъци.
В Кадиево се диша трудно. Огънят достигна на метри от местния ВЕЦ и Оризаре.


Големият пожар който обхвана стотици декари край Перник е локализиран. Все още има отделни огнища в гората на квартал "Мошино".
Сигнал за огъня бе подаден в ранния следобед вчера край депото за твърди отпадъци. Постепенно пламъците обхващат все по-голяма площ. Гори между пернишките квартали "Тева" и "Мошино", и между селата Люлин и Големо Бучино.

Локализиран бе пожара още снощи. Но на места все още гори. Четири екипа бяха на терен. Няма опасност за местно население. Изгорели са над 1000 декара, няма пострадали. При благоприятни метеорологични условия ще успеят да се справят с огъня.

Пожарът в Горен Балкан при село Розино също е овладян.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети