COVID-зони ще поемат за преглед и безплатни лекарства леките и средни случаи

DenNews.bg
27.08.2021
размер на текста:

Имаме желание до осигурим възможност за лечение на пациентите с COVID-19, без да се налага да влизат в болница. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров при посещение в COVID зоната в 12-и Диагностично-консултативен център в столичния квартал "Люлин".

По негови думи към момента пандемията е под контрол - броят на болните и на заразените не е толкова голям и засега не се налагат нови мерки.
Той обясни, че в страната са разкрити 39 COVID зони като тази в 12-о ДКЦ.
Плановете са да бъдат разкрити поне 150 в страната и те да са равномерно разпределени географски. По този начин пациентите ще имат възможност да получат клинични прегледи, лабораторни изследвания, рентгенови снимки и да им бъдат предписани безплатни лекарства, ако имат необходимост да се лекуват у дома.
Кацаров обясни, че от услугите на въпросните COVID зони ще могат да се възползват пациенти с леки или средно тежки симптоми.
По негови думи ползите са, че така няма да се смесват потоците с другите пациенти и това ще спомогне за намаляване на натиска върху болниците.
От думите на министъра стана ясно и че на пациентите в средно тежко състояние ще бъдат предоставяни безплатно устройства за измерване на сатурацията, така че да могат в домашни условия да следят състоянието си, а след излекуване ще ги връщат на COVID зоните, които да ги предоставят на други пациенти. Подготвени са пакети от апаратура, с които ще бъдат снабдени триажните центрове, като за апаратурата от МЗ са заделени 10 млн. лв.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети