Над 60 са жертвите на двойния атентат в Кабул, 13 са US войници

DenNews.bg
27.08.2021
размер на текста:

Поне 60 са жертвите на двойния терористичен акт, извършен вчера на летището в Кабул. 13 от загиналите са американски войници, потвърди Пентагонът.
Повече от 1330 души са ранени, като 14 от тях са американски военни.
В атаката са участвали двама атентатори-самоубийци, последвани от въоръжени хора, които са открили огън.
Атентаторите са се врязали в хилядите хора, които са събрани на летището в Кабул в отчаян опит да бъдат евакуирани от Афганистан преди крайния срок за оттегляне - 31 август.
Припомняме, че последните американски войски, убити в Афганистан, бяха през февруари 2020 г.

 

Американският президент Джо Байдън излезе с обръщение към нацията и се зарече, че Съединените щати ще издирят отговорните за терористичните актове и съобщи, че е поискал от Пентагона да бъдат изготвени планове за ответен удар.
С пресекващ от емоции глас Байдън каза: "Ние няма да простим, ние няма да забравим. Ще ви намерим и ще ви накараме да си платите".
Президентът каза още, че евакуацията на американците ще продължи. Той не даде никакви индикации за промяна в целта за изтегляне до вторник.
"Освен това разпоредих на командирите си да разработят оперативни планове за удар по силите, водачите и съоръженията на ИДИЛ-Хорасан (крилото на Ислямска държава, смятано за отговорно за атаката - б.ред.). Ние ще отвърнем със сила и прецизност в подходящ момент, на място по наш избор и в момент по наш избор", каза Байдън.


Той заяви още, че ще разреши изпращането на допълнителни подкрепления, ако са необходими.


Байдън защити начина, по който управлява най-сериозната външнополитическа криза от началото на мандата си, като заяви, че отговорността е негова, но отправи критика и към предшественика си Доналд Тръмп за споразумението, сключено с талибаните през 2020 г.

Американският президент каза, че няма доверие на талибаните, но смята, че е в техен интерес евакуацията да продължи. Цитиран от Асошиейтед прес, той заяви, че няма доказателства извършителите на нападенията да са действали в съгласие с талибаните, които сега контролират страната.

По време на обръщението си Байдън запази минута мълчание в памет на загиналите американски войници.

Говорителката на Белия дом Джен Саки каза, че няма да бъде възможно да бъде евакуиран всеки афганистанец, който иска да напусне страната, преди изтеглянето на американските сили на 31 август.

Тя каза, че няма краен срок за ангажимента да бъде евакуиран всеки американец, който желае да напусне Афганистан, дори след военното изтегляне.

Досега от Афганистан са евакуирани над 100 хиляди души, но още 1000 американци и много повече афганистанци се опитват да напуснат страната, съобщи Асошиейтед прес.

Ген. Кенет Макензи, който координира операцията по евакуация, заяви, че може да се очакват още нападения. Той обаче се обяви против преждевременното прекратяване на евакуацията въпреки рисковете. Макензи каза, че в четвъртък на летището в Кабул е имало около 5 хиляди души, които са чакали полети, с които да се евакуират. Той заяви, че талибаните са били "полезни" при работата с тях и не са заподозрени за атаките.

Председателката на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси е разпоредила знамената на Капитолия да бъдат спуснати наполовина в памет на загиналите при атаката в Кабул.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети