ИТН губи доверие, от първа политическа сила сега е трета

DenNews.bg
26.08.2021
размер на текста:

От първа политическа сила "Има такъв народ" (ИТН) към момента е на трета позиция. Това показва ново социологическо проучване на "Маркет линкс", реализирано и финансирано съвместно с Би Ти Ви и проведено в периода от 13 до 22 август.
"Демократична България" за пръв път излиза на второ място, но разликите с ИТН и БСП са в рамките на статистическата грешка.
"ГЕРБ отново е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия", коментира социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков.
Политическата криза, в която се намира страната и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната.
В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но понастоящем четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения.
Народното събрание отново е с най-ниско ниво на публично доверие от българските институции. За месец спадът в симпатиите към него е с около 10%.
Обратна е тенденцията при служебното правителство. През август доверието в него е 54%, което е с около 3% нарастване в сравнение с месец юли.
Именно развитието на политическите процеси от последните седмици водят до общ спад в степента на доверие в партиите на протеста, докато т. нар. партии на статуквото частично възстановяват своите позиции.

Българският избирател смята, че отговорността за неуспешното съставяне на кабинет с първи мандат е по-скоро споделена. 43% казват, че отговорността е и на двете страни - ИТН, които предложиха свой проектокабинет, както и ДБ и ИБГНИ, които отказаха да го подкрепят.
"Все пак по-големите негативи понастоящем се отнасят към ИТН, отколкото към ДБ и ИБГНИ", допълни Живков.
Доверието в партиите на протеста спада от месец май насам. По-съществен е той отново при ИТН.
Обратният процес се наблюдава при т.нар. партии на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС. ГЕРБ остава на същите позиции, но доверието към БСП и ДПС леко се повишава.
На въпрос дали ще гласуват на предсрочните избори 54% от участвалите в проучването отговарят "да". Категорично няма да гласуват 10%.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети