Неохипитата: завръща ли се хипи движението?

DenNews.bg
25.08.2021
размер на текста:

Хипи движението се заражда през 60-те години на XX век. То е отговор на световни събития като виетнамската война, военните режими и пуританските схващания на хората по онова време. Хипитата се явяват ярък протест срещу всякакво налагане, изразявайки своята идеология чрез освободени дрехи, демонстративна любов към природата и пацифизъм. Те са повече от сплъстени дълги коси и непукизъм, тъй като тяхното мислене и практики отразяват важността на разрешаването на сериозни социални проблеми.

Неохипитата се смятат за новите хипита. Те представляват вид възраждане на движението, изповядващо ценности, подобни на тези на техните предци. Това общество е ответната реакция срещу свят, в който върлува КОВИД, все още има войни и – според мнозина – световна конспирация с цел намаляване на световното население. Целта на движението е да се възпре новата лудост, всъщност повтаряща стари безумия, но с нови имена.

Какво е да си неохипи през 2021 г.?

Съвременните хипита не са непременно добре познатите, отколешни такива. Ако разпознавате в себе си следните поведения, значи сте своеобразно неохипи в условията на XXI век:

Вие сте твърдо “за” правото на аборт

Неохипитата, както и предците им, проявяват изключителна съпричастност и уважение към всичко живо и като цяло вярват, че всеки трябва да има основни права, най-вече да живее, но също подкрепят свободния избор на една жена за аборт.

Вие сте “за” рециклирането и намаляването употребата на пластмаса

Неохипи лайфстайл през 2021 г. означава, че сте ангажирани с идеята за рециклиране, минимизиране на отпадъците и намиране на алтернативи на пластмасата. Неохипитата са „за” естествената природа във всичките ѝ измерения. И докато през 60-те години на миналия век изменението на климата и количеството пластмаси не е бил наболял въпрос, то към 2021 г. темата е крайно осъзната. Ако изхвърляте разделно боклука си, правите си торбички сами или използвате силиконови презрамки, значи проявявате неохипи действие в своето ежедневие.

Вие практикувате медитация

Докато хипитата от 60-те години са избирали халюциногени, модерните хипита предпочитат да практикуват медитация. Много от някогашните хипита са използвали наркотици, за да търсят алтернативно състояние на съзнанието. За разлика от тях, съвременните им наследници отхвърлят дрогата в полза на по-чисто състояние. Медитацията е успокояване на ума, което се практикува от хиляди години, с научно доказана полза за здравето. Максимата за полезно и приятно е добре възприета от днешните хипита.

Обличате се нестандартно

Когато разглеждате снимки от края на 60-те години, веднага можете да познаете хипито. И макар неохипитата днес да разполагат с по-голямо разнообразие от стилове, те все още се отличават с нестандартно облекло, въпреки че подбират да бъде от предимно естествени материали.

Имате си зеленчукова градина

Градините не само са чудесни за отглеждане на собствени продукти, но също така са и средство за повече здраве и дълголетие. Концепцията за естественото е залегнала и в този начин на битуване.

Правите редовни преходи, пътувате и се докосвате до различни култури

Пешеходен туризъм, пътуване и посещение на различни култури може да е знак, че сте неохипи. Хипитата предпочитат да се учат чрез потапяне в културата и преживяването ѝ на място, вместо да четат за това в книга.

Вие приемате източната или нетрадиционната идеология на религията

Интересът или изследването на източните култури и религии може да е индикация, че сте неохипи. Много хора от този тип възприемат за правилна религия това, което ние смятаме за „алтернативна” или дори „ерес”.

Обичате животните и/или сте веган

Любовта към животните демонстрира вашата съпричастност и любов към всичко живо, точно като хипи. Това може да бъде и причина да сте заклет веган.

Вие се наслаждавате на плътта

Едно от най-големите вярвания, които хипитата поддържаха, беше: „Щом ти харесва, направи го!“. Свободната  любов беше огромна част от хипи културата по онова време, но и сега е същото. Независимо дали сте хетеро или хомосексуални, ако вярвате, че не съществуват табута в сексуалните взаимоотношения, то вие можете да се наречете неохипи.