РИОСВ разпореди спиране на два от блоковете на ТЕЦ „Бобов дол“, централата отвърна с обвинение за корупция

DenNews.bg
25.08.2021
размер на текста:

Министерство на околната среда и водите е дало инструкции за спиране на първи и втори блок на ТЕЦ „Бобов дол“, на което от КНСБ реагираха с изразяване на „загриженост за работните места и доходите на работещите в „ТЕЦ Бобов дол“.

За инструкцията за спиране на двата блока става ясно от писмо от ръководството на централата, изпратено вчера до президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, министрите на енергетиката и околната среда, до синдикатите и работодателските организации.

В писмото се казва, че при проверка от РИОСВ-София на 29 юли на централата е издадено предписание със срок за изпълнение до 30 август за уплътняване на газоходите на котлите 1 и 2 и отстраняване на пропуски от корпуса на изпускащото устройство на сероочистката. На 17 август от РИОСВ са депозирали заповед за спиране на котлите, което е обжалвано от ръководството на теца.
На 23 август с писмо до РИОСВ от ТЕЦ „Бобов дол“ информирали за предсрочно изпълнение на предписанията.

Вчера, 24 август, при инициирана от теца проверка „да са уверени, че всички предписания са напълно изпълнени, въпреки констатациите от контролния орган, че всичко е изпълнено и отстранено, отново се настоява от представителите на институцията, след проведен телефонен разговор с ръководството от МОСВ и дадени инструкции по телефона, котли 1 и 2 да бъдат запечатани“, се казва в писмото, а него се прави и следното твърдение:

„Във връзка с гореизложеното Ви съобщаваме, че действията предприети от страна на РИОСВ-София спрямо нас са грубо нарушение на собствените им предписания и незачитане на посочените от тях срокове, което силно навежда на мисълта, че в това си искане има и друг, нездрав, корупционен умисъл“.

В позицията, подписана от изпълнителния директор на теца се казва още, че непланувано спиране на котелгенератори ще доведе до сериозно покачване на цените на електроенергията. „Този шок ще бъде поет, както от българския бизнес, така и от българските граждани“, завършва писмото на Любомир Спасов.


Тревогите на КНСБ пък са, че подобно „действие на затваряне на дейности би довело до невъзможност синдикалните членове в теца да изпълняват своите служебни задължения и до евентуална невъзможност работните места да бъдат запазени за неопределено време. Това ще бъде удар както върху работещите, така и върху целия регион, предвид на това, че предприятието е най-голямото в него и е структуроопределящо за икономиката“.

От синдиката апелират държавните органи да прилагат законодателството съгласно изискванията и конкретните изводи и предписания от проверките в дружеството.
„В противен случай подлага на риск сигурността на работещите в „ТЕЦ Бобов дол“ АД, а това ще се превърне в катализатор на социално напрежение не само сред синдикалните членове, но и сред гражданите в региона“, се казва в позицията на КНСБ.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети