България ще приеме до 70 афганистанци, работили са посолството ни в Кабул

DenNews.bg
25.08.2021
размер на текста:

България ще приеме до 70 афганистански граждани, които са работили за посолството ни в Кабул. Това реши Министерски съвет.
Те ще бъдат приети заедно с техните семейства, съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният премиер Стефан Янев.
"Мисля, че е важно от гледна точка на съпричастността и солидарността, както и по отношение на това, че тези хора са работили за България и в момента България трябва да им протегне ръка. Даваме си сметка, че ситуацията е много динамична и самото им изтегляне от Афганистан ще бъде трудно", заяви Янев.
По думите му самото изтегляне на тези хора от Афганистан ще бъде достатъчно трудно предизвикателство, но той изрази надежда, че със създадената организация ще постигнем успех и ще можем да демонстрираме готовността на България да даде убежище на хората, работили за нея.
Преди няколко дни 28 мигранти от Афганистан бяха заловени от автопатрул на МВР в района на Ихтиман. Всички били без документи за самоличност и отведени в РПУ от служители на сектор Миграция. От МВР съобщиха, че след установяване на всички обстоятелства мигрантите ще бъдат настанени в специализираните центрове за бежанци. Бежанците платили по 3000 долара на човек, за да дойдат дотук.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети