Лъжа за починало след ваксинация дете е на път да вкара четирима в затвора

DenNews.bg
24.08.2021
размер на текста:

Четирима кипърци са обвинени за разпространяване на фалшива информация за починало след поставяне на ваксина срещу коронавирус дете. Лъжите из социалните мрежи може да струват на четиримата присъди от до 2 години затвор, предаде БНР.
Трима мъже на възраст 32, 45 и 55 години и 58-годишна жена стоят зад фалшивата публикация във Facebook от миналата седмица, установи завършилото полицейско разследване.
Докладът от него бе предаден на главния прокурор с препоръка четиримата заподозрени да бъдат изправени пред съда. Те бяха арестувани по-рано, обвинени и освободени.
Полицейското разследване започна след жалба от Кипърската медицинска асоциация и Кипърското педиатрично общество.

Според фалшивия пост 12-годишно дете е починало в болницата в град Лимасол, ден след като е било ваксинирано срещу коронавирус и това е било "потвърдено от вътрешни хора".
Смъртен случай при дете след поставяне на ваксина бе отречен от здравното министерство, болницата и ваксинационния център в града.
Законът в Кипър определя публикуването на дезинформация и фалшиви новини като престъпление, което се наказва с до 2 години затвор или глоба от над 2600 евро, или и двете присъди заедно.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети