Какво не знаем за слънчевите очила?

DenNews.bg
23.08.2021
размер на текста:

В сегашни врeмена всеки един от нас слага или е слагал слънчеви очила. Кой ги слага с цел да защити очите си и кой само за красота и суетност е въпрос на предпочитания. Знаете ли обаче от къде тръгва този така популярен аксесоар? Наясно ли сте защо има различни видове стъкла и какво значат те? Сега ще Ви разкажем скрити факти за очилата, които малко хора знаят.
Произхода на слънчевите очила се счита, че започва от военните. Много армии от военновъздушни сили започват да търсят средство, с което пилотите да защитят заниците си от ярката светлина и същевременно то да не им пречи да пилотират. Още тогава се открива ефекта на защита, специфичния цвят стъкла и форма, които отпускат очите и не позволяват навлизането на ярките и силни UV лъчи.


Ролята на лещите в стъклата и днес е една и съща- да подсигурят до над 70% защита от ултравиолетовите лъчи, като ги абсорбират. Най-голямо значение за вида стъкла е техния химичен състав. Продавач-консултантите в оптиките лесно могат да ви насочат и ориентират.
Различните видове стъкла говорят за различна функция на очилата. Така например кехлибарените цветове са използвани в очила, които служат за шофиране в мъгла и неясно виждане. Хората, които обичат да играят голф могат да потърсят очила със специални цветни стъкла, които по-лесно се приспособяват към зелената площ. Специализирани очила се предлагат и за планинари, спортисти, както и скиори.
Защитата в стъклата, без значение каква е тя, е от лещите им. Не се заблуждавайте обаче, че тя е неподвластна на външни влияния и дразнения. Един от факторите, които най-бързо могат да я увредят, е поставянето на очилата със стъклата на долу. Това гарантира надрасквания и охлузвания, които макар и не веднага забележими, могат да увредят трайно лещите.
Пускането и оставянето на очилата на произволно място, без калъф, също допринася за бързото изхабяване. Ето защо е много важно да внимаваме къде и как ги поставяме.
По този описан начин бихте се радвали много дълго на Вашите слънчеви очила


Източник: онлайн магазин OpticMag.net