Беларуска атлетка поиска политическо убежище в Европа

DenNews.bg
02.08.2021
размер на текста:

 Беларуска лекоатлетка поиска политическо убежище в Европа, след като е направен опит да бъде изведена от Япония и прибрана в Беларус против волята й.

Таига Ишикава, член на японския парламент, обясни, че ще поиска среша с Кристина Тимановская и ще поиска тя да не бъде предадена на Беларус.
Националният олимпийски комитет на Беларус обяви, че треньорският щаб на отбора по лека атлетика е решил да изпрати Тимановская у дома поради емоционалното и психологическото й състояние.
Представители на опозиционния Беларуски фонд за солидарност в спорта съобщиха, че Тимановская е принудително изведена от Токио във връзка с критиките й към действията на треньорския щаб на белоруски спортисти.
Тимановская заяви, че иска политическо убежище в Европа. Освен това тя се обърна към Международния олимпийски комитет с молба да се намеси в ситуацията и да й помогне. Според Тимановская върху нея е упражняван натиск и те се опитват да я изведат от Япония без нейното съгласие.
Тимановская е прекарала нощта в хотел, разположен на токийското летище Ханеда, обяви на ежедневен брифинг ръководителят на пресслужбата на Международния олимпийски комитет (МОК) Марк Адамс.
"Тя прекара нощта в хотела на летището в безопасна и защитена среда", каза той. Адамс също подчерта, че представители на организационния комитет снощи са успели лично да общуват с Тимановская.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети