От днес нови изисквания за влизане от България в Кипър

DenNews.bg
19.08.2021
размер на текста:

От днес, поради влизането на България в т.н. „оранжева зона“, условията за влизане на български граждани на територията на Кипър се променят. Задължително е:
- да си направят онлайн регистрация в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy;
- в рамките на 72 часа преди планираната от тях дата за отпътуване за Кипър да си направят PCR тест за COVID-19 в оторизирана лаборатория;
- в рамките на 24 часа преди планирания полет за Кипър да попълнят и изпратят на кипърските власти наличния в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy формуляр, в който да отразят личните си данни и цялата необходима за влизане в страната информация, като приложат копие от документа с негативен PCR тест за COVID-19;
-да получат отговор от кипърските власти на посочения от българските граждани електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в Кипър.
Българските граждани, които имат право на пребиваване в Кипър и разполагат с т.н. „жълт лист“, както и българските граждани, които имат право да влизат в Кипър по силата на Виенската конвенция, могат да си направят PCR тест за собствена сметка при пристигането на летището в Кипър, като до излизането на резултата от теста остават под домашна карантина.
Българските граждани, които са ваксинирани и разполагат със съответния сертификат за ваксиниране, ще бъдат допускани до кипърска територия, без да е необходимо да представят PCR тест за COVID-19 и няма да подлежат на карантина, ако отговарят на следните условия:
- в рамките на 24 часа преди планирания полет за Република Кипър да са попълнили и изпратили на кипърските власти наличния в електронния портал www.cyprusflightpass.gov.cy формуляр, в който са отразили личните си данни и цялата необходима за влизане в страната информация, като са приложили копие от съответния сертификат за ваксиниране.
Да са получили отговор от кипърските власти на посочения от българските граждани електронен адрес за кореспонденция с разрешение за влизане в Кипър.
В случай че са ваксинирани с ваксината на Janssen / Johnson & Johnson Vaccine, която се прилага еднократно, следва да са изминали най-малко 14 дни от датата на полагане на ваксината до датата на пристигане в страната.
След пристигането им на територията на Кипър, на тази категория български граждани може да им бъде направен PCR тест за COVID-19 и те са длъжни да спазват съответните действащи здравни протоколи.
При нужда от съдействие българските граждани в Република Кипър могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Никозия на следните телефонни номера: +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Nicosia@mfa.bg.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети