Кризата в Афганистан смъкна доверието към Байдън

DenNews.bg
18.08.2021
размер на текста:

Кризата в Афганистан доведе до спад към доверието към американския президент Джо Байдън. Рейтингът му спадна със 7 пункта и достигна най-ниското си равнище на фона на краха на подкрепяното от САЩ афганистанско правителство, показва проучване на Ройтерс/Ипсос, предаде БТА.
Направеното в понеделник национално изследване показва, че действията на Байдън срещат одобрението на 46 процента от пълнолетните американци, най-ниското отчетено ниво, откакто той встъпи в длъжност през януари.
При последното проучване на Ройтерс/Ипсос от петък този дял беше 53 процента.
В мнозинството си обаче и избирателите на републиканците, и тези на демократите посочват, че разразилият се хаос в Афганистан е знак, че САЩ трябва да се изтеглят.
В друга блицанкета на Ипсос, също направена в понеделник, по-малко от половината запитани (около 44 процента) посочват, че одобряват начина, по който Байдън е ръководил военните и дипломатическите усилия в Афганистан. Това означава, че президентът, който само преди месец похвали афганистанските сили, че са "толкова добре оборудвани, колкото и всички други по света", е оценен по-слабо от другите трима президенти, чието управление съвпадна с най-дългата война в историята на САЩ, отбелязва Ройтерс. При Барак Обама и Доналд Тръмп този дял е по 51 процента, а при Джордж Буш-син около 47 процент от американците.
На данните от това проучване обаче трябва да се гледа засега само като на едноседмичен спад: все още е твърде рано да се каже по какъв начин ще се отрази политически на Байдън завземането на властта в Афганистан от талибаните.

Като цяло 40 процента от запитаните посочват, че биха гласували за демократ на изборите за Конгрес догодина, а 37 процента за републиканец.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети