Въпреки съпротивата: Готвят списъци с рисковите за заразяване с COVID-19 места

DenNews.bg
17.08.2021
размер на текста:

 РЗИ-та готвят списъци с рисковите за заразяване с COVID-19 места. Мерките ще следват плана, който е приет, въпреки че има съпротива. Това заяви зам.-министър Димитър Петров след среща, осъществена в Министерство на здравеопазването за подготовка на системата за четвъртата вълна на коронавирус. Страната е в оранжевата зона и категорично се е запътила към пик на инфекцията.

Димитър Петров заяви, че на този етап ще се засили контролът, РЗИ-та по места ще съставят списък с основните рискове обекти, където могат гражданите да се заразяват и проверките, съвместно с МВР, ще се съсредоточат там, а не по кварталните магазинчета.

Контролът по спазване на мерките ще се засили и в градския транспорт и метрото за София. Това е рисково място, а впечатленията са, че мерките там не се спазват, коментира Петров. Контролът ще е засилен и във влаковете. Всичко това може да се осъществи само със съдействието на полицията и на общинска полиция включително.

РЗИ-та също така трябва да обърнат внимание на масовите мероприятия, където се провеждат.

Димитър Петров обясни и че представителите на болниците са изразили притеснението си по няколко точки, предимно от технически характер. Освен традиционния и хроничен проблем с липсата на персонал, се мисли да се даде възможност за оперативна самостоятелност за преобразуване на легла от общия броя в ковид легла. В момента това се договаря с НЗОК. Също така ще се работи по софтуер на база информацията на НЗОК да има информация къде има възможност за разкриване на такива по области и да не се налага гражданите да търсят сами легла, както се случва в момента. Не знам защо това не е направено до този момент, каза Димитър Петров и коментира, че и това е част от традиционните проблеми с "Информационно обсулжване".

Обезпечеността с лекарства също е обсъждана с представителите на петте болнични асоциации и сдружения. Министерството смята да обяви допълнителна поръчка за медикаменти - предимно нискомолекулни хепарини, дексометазон, няколко антибиотика. Идеята е да има запаси в шест болници в страната и от там да се разпределят по другите болници. Димитър Петров призна, че и нискомолекулните хепарини проблемът е хроничен, те се използват и при други лечения, а проблемът е с единия доставчик. МЗ се надява да се явят и други.

Именно заради тази обезпеченост с медикаменти и консумативи е важна актуализацията на бюджета, подчерта Димитър Петров, като посочи, че на този етап здравната система е обезпечена до края на септември месец. За следващия период са необходими средства.

Предстои и среща със съвета по реимбурсиране, за да се уточнят точно лекарствата, които ще се изписват при амбулаторно лечение на коронавирус. Димитър Петров заяви, че имат надежда личните лекари да се включат по-активно при лечението на коронавирус, за да се облекчи натиска към болниците. Няма яснота още как ще се изписват лекарствата - и това ще се договаря, като Петров не можа да отговори категорично дали това ще може да става без рецептурна книжка, а само с обикновена рецепта, каквото би предпочело Министерството.

На въпрос дали личните лекари ще се включат в лечението на ковид болни доброволно или ще откажат, каквито заявки бяха вече дадени, зам.-министърът посочи, че тези лични лекари, които отказват, няма да получат допълнителните 1000 лв.

Иначе по думите му няма никакъв проблем с изплащането на допълнителното възнаграждение на медиците в Спешните центрове. "Там парите бяха преведени, но по незнайни причини счетоводители не са ги разпределели на хората", обясни Петров и отпрати въпросите другаде.

По-късно от пресцентъра на МЗ уточниха, че министър Стойчо Кацаров защитава тезата, че плановите операции не бива да бъдат спирани дори и по време вълна на коронавирус. Министър Кацаров е присъствал на срещата с ръководствата на асоциациите на болниците, в това число общински, частни, университетски и държавни, на която са обсъдени мерките, така че да се намали натискът върху болниците в следващите седмици.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети