Правителствен самолет ще прибере от Австрия заразените български ученици

DenNews.bg
10.08.2021
размер на текста:

Правителствен самолет ще прибере заразените български ученици от езиковия лагер в австрийския град Кнапенберг, съобщиха от туроператорската фирма, организирала пътуването на децата.
Неин представител, Гергана Хаджийска, заяви пред БНТ, че утре цялата група се прибира в България, както е по програма. Здравите ученици и учители ще пътуват с автобуса, с който са отишли в Австрия, а за позитивните отива правителствен самолет.
От Министерство на здравеопазването обявиха, че са в непрекъснат контакт с близките на българските ученици и е създадена е нужната организация за безпрепятственото им завръщане в България. При пристигането им те ще бъдат прегледани от медицински екип.

Министерство на здравеопазването е в тесен контакт и с посолството ни в Австрия, както и с ръководството на училището, в което учат децата. За всички български ученици се полагат необходимите грижи, допълват от МЗ.
По-рано днес от МЗ съобщиха за огнище на COVID-19, установено сред група български ученици, които са на езиков лагер. Българската група е пристигнала в Австрия на 1 август, като всички са влезли в страната при представяне на отрицателен тест. На 9 август са били установени първите положителни за COVID-19 проби, като веднага местните здравни власти са изолирали лицата с положителен резултат в отделно място за настаняване. От общо 51 деца на възраст между 14 и 16 години към момента коронавирусна инфекция е установена при 14 от тях, като по данни на местните здравни служби те нямат симптоми. Двама от ръководителите на групата също са с положителни проби, като един от тях има симптоми.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети