Ще има нова вълна на COVID-19, ако не приключим с ваксинацията до края на лятото

DenNews.bg
08.07.2021
размер на текста:

Ще има нова вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото, а ако страната попадне отново в "червената зона", детските градини ще работят само за децата на ваксинирани родители. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров при представянето на Националния план за справяне с пандемията при следваща вълна.
"Ако имаше такъв изготвен план юни-юли месец миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата", каза д-р Кацаров.
Той допълни, че не може да се прогнозира дали вълната ще е в края на лятото или през есента.

По думите на служебния здравен министър, планът се основава на няколко принципа - направени са описание на ситуацията в страната в момента, анализ и оценка на рисковете, както и оценка на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити и механизмите и начините за подобряване на шансовете, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект. Изготвена е и обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, а именно вълна като тази в края на миналата година и през пролетта на тази.

"Разделили сме степените на заразяване на населението в четири групи - зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла", обясни Стойчо Кацаров. Всяка една зона има и определени мерки, които ще се прилагат. Разработени са планове за работата на Спешната помощ, на болничната и извънболничната помощ, както и планове за осигуряване на лекарства.

"Този план ще бъде изпратен на всички министерства и ведомства с оглед на това те да съобразят своите действия при следваща пандемична вълна. Те прилагат мерки за подкрепа на различни бизнеси и предприятия. Получавайки го, те също трябва да развият своите планове за подпомагане на съответните икономики и бизнеси, след като те бъдат спрени по епидемиологични причини", обясни Стойчо Кацаров.

Зонирането и ограничаването на дейностите бяха представени от зам.-министър д-р Александър Златанов. Зоните се определят на база 14-дневна заболеваемост. Под 100 души на 100 000 е зелена зона, между 100 и 200 души е оранжева зона, от 200 до 500 е червена зона. При над 500 заболели на 100 000 население се въвежда тъмно червена зона. Влияние на зонирането ще оказват и настанените в болница.

В момента страната ни се намира в зелената зона. Всяка една зона има и определени мерки, които ще се прилагат. Разработени са планове за работата на Спешната помощ, на болничната и извънболничната помощ, както и планове за осигуряване на лекарства.

Зоните съответстват и на броя на заетите легла с болни с коронавирус. Когато те са до 2500 се приема, че сме в зелената зона. Когато са от 2500 до 6000 страната се определя, че е влязла в оранжевата зона. Когато са от 6000 до 9000 сме в червената зона, а когато сме над 9000 - в тъмночервената.

Предвижда се в червена зона училищата да работят по график, който се изработва от МОН. Във ВУЗ-овете няма да се провеждат лекции и упражнения. В тъмночервената зона се преустановяват присъствените занятия.

В червената зона ще се затварят и барове, дискотеки и казина в области. В тъмночервената зона ще бъде разрешена само доставка по домовете.

"Насоките, които сме целели с изработката на този документ, са няколко. Да следим много внимателно развитието на пандемията в световен мащаб, да го следим и в страната. В плана една съществена и важна част е граничният и здравен контрол. Смятаме, че трябва да бъде извършван така, че да бъде ефективен, с ясна цел намаляване на риска от влизане и разпространение на заразата. Давам пример и какво сме направили - в последната година на летище София се пишат изключително много предписания на ръка. Това затруднява контрола и движението на пътниците. Последните дни успяхме да реорганизираме на 100% неща. Вече има зелен коридор за хората със сертификат, всички е автоматизирано. Ползват се технически средства за това хората да бъдат карантинирани или насочвани за PCR- тест", обясни Златанов.

На базата на тези зони са определени ограниченията по отношение на социални и семейни събирания; други събития от частен характер; организиране на събития на закрито; тренировки и спортни събития на закрито и открито; културни събития на закрито; учебните заведения, детските градини и университетите и други. В тъмночервената зона евентуално се допуска ограничения при пътуванията в рамките на страната.

"Смятаме да затваряме детските градини в последния етап. Те ще могат да се посещават от деца, чиито родители са имунизирани, и при условие, че целият персонал е ваксиниран. Това ще даде възможност на хората да плануват живота си, да преценят кога да се имунизират, както и да преценят как да се възползват от това, което им предлагаме. За нас тези стъпки са изключително важни, както и информирането на обществеността. При всяка промяна на обстановката, ще трябва да информираме хората, да залагаме конкретни и ясни задачи, които искаме да изпълним, с мерки, които предлагаме. Друга цел на този план е да създаде координация между структурите", каза още д-р Златанов.

"Ако сме в червената зона, детските градини ще работят, но само при 100% ваксиниран персонал или преболедувал, а родителите на децата да имат сертификат", подчерта служебният здравен министър.

Изготвена е обща финасова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, както беше от края на миналата година до пролетта на тази година, добави още министър Кацаров.

Септември ще бъдат внесени допълнителни количества Ремдесивир, както и лекарства с по-дълъг срок на годност, за да се ползват и други цели в по-дългосрочен план, уточниха още здравните власти на брифинга. В момента има и пренасищане на Хидроксихлорохин, който вероятно няма да може да бъде използван, преди да изтече срокът му на годност. Ще бъде създаден и резерв от медикаменти, за които се получава дефицит.

Според здравния министър разчетите показали, че евентуална нова вълна в най-тежката й форма ще струва на държавата над половин милион лева. Според него единственият шанс да се избегне вълната е, ако хората се ваксинират.

Д-р Кацаров беше категоричен, че са осигурени достатъчно ваксини до края на годината, а страната вече е подала заяви и за нови доставки за 2022 и 2023 година.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети