Белгия изтегля посланика си от Сеул заради съпруга побойничка

DenNews.bg
08.07.2021
размер на текста:

Белгийският външен министър Софи Уилмс отзовава по спешност посланика на страната в Сеул, след като сбиванията на съпругата му станаха водещи новини в Южна Корея, за втори път, за четири месеца съобщава "Политико".
Белгия вече официално отзова посланик Питър Лескухие през май, след като кадри от видеонаблюдение, на които жена му удари шамар на продавачка в магазин, предизвикаха национален скандал в Корея през април.
Вместо да се въздържа, докато съкратеният мандат на съпруга й не приключи по-късно този месец, съпругата му Ксиан Сюекиу отново влезе в новини тази седмица, като южнокорейската информационна агенция "Йонхап" се позова на полицията, че в понеделник тя е ударила чистачка на улицата, след като метлата на чистачката случайно я докосва.
В искане за коментар в сряда белгийското външно министерство заяви, че обстоятелствата по инцидента "остават неясни". "Йонхап" съобщи, че когато в понеделник полицията пристига на място, нито Ксианг, нито чистачката искат да коментират въпроса.
Въпреки това, поради второто сбиване, Уилмс посочи, че посланикът трябва да се "върне в Белгия без допълнително забавяне". Уилмс цитира "отговорността на посланиците в страната домакин и предвид желанието ни да поддържаме отлични отношения с Република Корея".
Белгия и Корея празнуват 120 години дипломатически двустранни отношения тази година. Дипломатическите отношения обикновено са сърдечни, като Белгия е една от страните, изпратили войски да се бият през Корейската война 1950-1953.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети