Китай наказа с 18 г. затвор милиардер, който не пести критика към властта

DenNews.bg
29.07.2021
размер на текста:

Китайски милиардер беше осъден на 18 години затвор, предаде Би Би Си, като това е поредното от редица наказания, наложени на корпоративни шефове.
Китай предприема строги мерки срещу бизнеса и предприемачите в страната, а големите технологични компании се разследват по редица регулаторни въпроси.
Сун Дау ръководи едно от най-големите частни селскостопански предприятия в страната.
67-годишният бизнесмен в миналото е говорил за правата на човека и по политически чувствителни теми. Той е признат за виновен за "вдигане на скандали и провокиране на проблеми" - термин, често използван срещу активисти. Другите обвинения срещу него включват незаконно окупиране на земеделска земя, събиране на тълпа за атака срещу държавни агенции и възпрепятстване на държавните служители да изпълняват задълженията си. Също така му е наложена глоба на стойност близо 480 000 долара.
Компанията на Сун е сред най-големите в Китай, като бизнесът варира от преработка на месо и храна за домашни любимци до училища и болници.
Смята се, че Сун е близък до някои видни китайски политически дисиденти и в миналото е критикувал политиката на правителството в селските райони. Той беше един от малкото хора, които открито обвиниха правителството в прикриване на огнище на африканска чума по свинете, което засегна фермите му през 2019 г., а по-късно опустоши голяма част от индустрията на страната.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети