Пожарът на сметището в Дупница не е замърсил въздуха

DenNews.bg
26.07.2021
размер на текста:

 Няма превишение на нормите по показателите за качеството на атмосферния въздух в района на Дупница. Това сочат измерванията от мобилната автоматична станция на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) от 8 часа днес.

Отчетената средноденонощна концентрация на фини прахови частици (ФПЧ10) в атмосферния въздух е 46 микрограма на куб. м при регламентирана средноденонощна норма от 50 микрограма на куб. м.

Според предписанието на РИОСВ-София за изследване на качеството на атмосферния въздух в района на Дупница, в продължение на три денонощия мобилната автоматична станция на ИАОС ще продължи да измерва на място до 0:00 часа на 27.07.2021 г.

 

 

Ето и официалните данни от началото на пожара:

Няма превишения на нормите на контролираните замърсители в атмосферния въздух на град Дупница. Това показват данните от автоматичната мобилна станция на Изпълнителна агенция по околна среда към 19.30 ч. на 25.07.2021 г.

Няма превишаване на средночасовите норми на показателите за качеството на атмосферния въздух в местността Злево, община Дупница, показват последните данни от измерванията на мобилната автоматична станция на Изпълнителна агенция по околна среда. Данните за средноденонощната концентрация на ФПЧ 10 ще бъдат предоставени след 8.00 ч. на 25.07.2021 г.

Няма превишаване на средночасовите норми на показателите за качеството на атмосферния въздух в местността Злево, Община Дупница, след като вчера там се самозапали депо за неопасни отпадъци. Непосредствено след получения сигнал за пожара мобилна автоматична станция на Изпълнителна агенция по околна среда започна 72-часово измерване на следните показатели за качеството на атмосферния въздух в областта: ФПЧ10, серен диоксид, азотни оксиди, въглероден оксид, озон, сероводород и метеорологични параметри.

Тъй като показателят ФПЧ10 в атмосферния въздух се нормира за 24 часа, информация за средноденонощната му концентрация ще бъде налична след изтичане на денонощието (0:00 ч. на 25.07.2021 г.).

На 23-и август  към 18 часа старото сметище край гр. Дупница, което е закрито със заповед на РИОСВ-Перник през 2017 година се самозапали. Най-вероятната причина за това са високите температури, сочи също официалната информация. Сигналът за пожара е подаден от граждани в РИОСВ-София. От Инспекцията веднага са дали предписание на Община Дупница да започнат незабавни действия за потушаване на пожара. Три пожарни коли на РС ПБЗН–Дупница са на място.

Експертите на инспекцията незабавно са реагирали и са отишли на място. От РИОСВ-София са сигнализирали ИАОС да започне измерване на качеството на атмосферния въздух.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети