Страхотни игри с карти за почивка у дома

DenNews.bg
22.07.2021
размер на текста:

 Игрите с карти са чудесно занимание за вечерите или уикендите с любимите хора. В хола, в градината или на морския бряг, това е достъпно забавление. И всички могат да участват. Тук ще споменем няколко страхотни и известни хазартни игри с карти, както и любими класики. От вас зависи дали ще играете за удоволствие, за пари или ще поставите облог, като например загубилият да измие чиниите.

Белот

Популярен и като бридж, белотът е култова игра, оставила ярки спомени в историята на всяко българско семейство. Тя изисква каре играчи, разпределени по двойки. Използва се тесте от 32 карти - 7, 8, 9, 10, J, Q, K и A от четирите бои. Първо всеки участник получава по 5 карти и обявява позицията си - Всичко коз, Без коз, Спатия, Каро, Купа или Пика. След това се раздават по още три карти и започва разиграването на първата от общо 8 взятки. Те се печелят от този, който хвърли най-силната карта. Накрая точките се броят и идва следващият рунд. Печели отборът, който първи достигне 151 точки. Обикновено загубилите искат реванш и играта продължава до безкрай. Белотът е социално явление в България - той е част от киното, музиката и поп културата, а жаргонни изрази като “терца”, “контра” и “валат” са част от разговорния език.

Покер

Съществуват няколко вида покер, но за мастър категория единодушно се приема Тексас Холдем с 5 карти. От играчите се изисква да познават комбинациите, които могат да постигнат с техните карти и общите карти, обърнати на масата от дилъра. Различните ръце имат различна сила, но една Фулс Хаус ръка, например, може да спечели битката, ако успешно блъфирате и принудите останалите да се откажат. Покерът изисква концентрация, наблюдателност и хладнокръвие, затова не е толкова подходящ за отпускащата домашна среда. Да, професионалните покерджии могат да прекарат часове наред на масата и да вдигат залозите на четири- и даже пет-цифрени суми, но пък вие може да играете просто за удоволствие или тръпка.

Сантасе

За сантасе ви трябва един противник, лист, химикал и тесте от 24 карти - 9, 10, J, Q, K и A от четирите бои. Всяка карта носи определен брой точки, а най-силните карти се определят от т.нар. Козова карта. Тя се поставя с лице нагоре в началото на играта, след като играчите са получили по шест карти. Картите от тази боя ще бъдат по-силни от останалите. След всяка взятка играчите теглят по една карта от нераздадените карти. Играта продължава, докато не се изиграят и последните карти в ръцете на играчите.

Целта е да спечелите колкото се може повече взятки, за да може накрая резултатът ви да бъде равен на 66 точки или по-голям. Картите, които печелите, могат да се преглеждат по всяко време, докато в белота това е забранено. При комбинация от D и К може да обявите "двадесет", а ако те са от козовия цвят, тогава ще ви донесат 40 точки. Ако сте сигурни, че разполагате с нужните 66 точки, може да поискате прекратяване на играта, когато сте на ход. Ако сметката излезе, вие печелите 1 точка. Ако съперникът ви не е успял да събере повече от 33 точки, тогава получавате 2 точки, и съответно - 3 точки, ако съперникът не е спечелил нито едно разиграване. Който пръв събере 11 точки от поредните разигравания, печели играта.

За децата - UNO

Картите UNO са разноцветни, забавни и лесни за игра. Изисква се да отговаряте на последната хвърлена карта спрямо нейния цвят или номер. Това прави играта подходяща за малки деца, а големият брой участници - от двама до десет души - гарантира усмивките и доброто настроение. Картите UNO са 108 на брой, от 0 до 9 в синьо, зелено, жълто и червено, като има и специални карти. Те служат за обръщане на реда, прескачане на следващия играч, смяна на цвета, а също и за наказание - следващият играч да изтегли 2 или 4 карти. Целта е да първи да се освободите от всички карти във вашата ръка. И не забравяйте да кажете UNO, когато ви остане само една. Тук се изчисляват точки след всяка игра, а крайният победител е първият играч, който успее да събере 200 или 500 точки.

Игрите с карти гарантират страхотни моменти с любимите хора. Да, днес имаме огромен избор от технологии и начини за домашни забавления, но нека признаем едно. Игри като белот, 3 - 5 - 8 и сантасе възраждат спомените от доброто старо време, от детството на ожулените колене до големи семейни събития с повод или без повод. Точно тези хубави емоции заслужават да ги викаме отново и отново. Всичко коз!

 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети