Фитнес инструкторка от Дупница поде кампания в помощ на прикован към леглото спортист

DenNews.bg
22.07.2021
размер на текста:

Исталиян с 84-годишната си майка, която се грижи за него денонощно

Фитнес инструкторката Василена Николова от Дупница поде инициатива в помощ на прикования от 40 г. към леглото бивш борец Исталиян Соколов от Ресилово.
Животът на Исталиян се преобръща когато излиза на тепиха в поредно състезание, но срещу него се оказа опонент от по-тежка категория. Без да прецени силата си другият нанася необратима травма на бореца от сапаревобанското село. Лечения, рехабилитации и несломимият му дух на силен мъж и спортист не успяват да помогнат и Исталиян остава на грижите на майка си. Затворен между четири стени.

„Това което ме трогна до сълзи е, че един силен, активен и деен човек и спортист е принуден да живее на легло, без да може да напусне дома, дори стаята си, защото няма финансовата възможност да се осигурят условия, които да му помогнат да излезе на чист въздух, да види небето и да усети слънцето. Видях статус във Фейсбук, който не знам защо, но бързо изчезна. Намерих начин да се запозная с Исталиян. Той и майка му са изключително добри и сърдечни хора. Въпреки че тя отдавна е минала 80-те години полага всички нужни грижи за сина си и дома им. Чисто е, проветрено и подредено е, той е избръснат, преоблечен. Духът му не се е пречупил, намират сили да се усмихват, но това, което му тежи е, че няма никакво разнообразие и най-вече това, че няма възможност да излезе“, каза за DenNews.bg Василена.

Тя бързо взима решение и обявява на страницата си във Фейсбук, че ще продаде един от своите спортни уреди за 80 лв., като с парите ще купи таблет за Исталиян, така че той да може да слуша музика, да чете, да гледа филми, да се разнообразява.

Исталиян вече има таблет, с който да се разнообразява, но голямата цел е платформата

„Веднага много хора откликнаха, писаха ми, обаждаха ми се. Степерът беше купен за 100 лв., но Искарен Искренов дойде и ми донесе чисто нов таблет, като каза, че иска да го дари на Исталиян. Много хора проявиха съпричастност и затова решихме да опитаме да съберем пари за рампа, с която Исталиян да може да напуска дома си.


Той помни всеки един случай за тези 4 десетилетия, при които е успявал да напусне дома си – те се броят на пръстите на едната ръка. Веднъж е изведен с одеяло, за да бъде взет от линейка, след като му станало лошо. Последният път е изведен от борци и ММА спортисти, които го завели на парка за празненство за 60-годишнината му. А това е било преди повече от година“, казва още Вася.

До момента са събрани 1170 лв., а според изчисленията на фирма, която може да изпълни проект за вертикална рампа, нужната сума е 4000 лв.

„В началото на идната седмица отново ще имаме среща с хора от фирмата. За всичко ми помага приятелят ми Станислав Тенев. Вярвам, че можем и ще съберем сумата, за да може Исталиян да напуска дома си. Благодаря на хората не само за добрината и загрижеността към Исталиян, но и доверието към мен. Не сме обявили банкова сметка, а средствата събираме на ръка. За днес чакам още няколко човека и мисля, че довечера сумата вече ще бъде към 1300 лв. Всеки помага с колкото може, но щастието и искрената усмивка на Истилиян нямат цена. Той има изключителен дух, просто има нужда от малко подкрепа, за да бъдат дните му по-щастливи“, каза още Василена.
Може да се включите в инициативата. Василена може да намерите във Фейсбук или във фитнес залата й на ул. „Патриарх Евтимий“.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети