Германия иска финнасова помощ от ЕС за справяне със щетите от наводненията

DenNews.bg
20.07.2021
размер на текста:

 Германското правителство се стреми да възстанови възможно най-бързо инфраструктурата, повредена от смъртоносните наводнения в западната част на страната, и се надява на финансова подкрепа от фонда за солидарност на Европейския съюз. Това показва проектодокумент, информира "Ройтерс".

Докато продължава издирването на оцелели от катастрофалните наводнения от миналата седмица, които отнесоха къщи и мостове и доведоха до най-малко 160 жертви, Германия започва да изчислява финансовите разходи за най-тежкото си природно бедствие от почти 60 години.

Федералното правителство планира да осигури 200 млн. евро за спешна помощ за ремонт на сгради, повредена местна инфраструктура и за подпомагане на хора в кризисни ситуации, показва проектодокументът, който трябва да бъде внесен утре за обсъждане в правителството.

Ако 16 федерални провинции допринесат също с 200 млн. евро, общо 400 млн. евро ще бъдат на разположение за незабавна помощ, се посочва в документа.

Правителството ще се обърне към ЕС за помощ от фонд, създаден за справяне с природни бедствия на територията на Общността.

Само два месеца преди парламентарните избори правителството на канцлера Ангела Меркел иска да покаже, че прави всичко възможно да възстанови домовете на хората, поминъка и тъканта на наводнените зони.

"Федералното правителство ще направи всичко необходимо, за да възстанови федералната инфраструктура възможно най-бързо", се обещава в проектодокумента.

"Справянето с щетите и възстановяването на инфраструктурата ще изискват значителни финансови усилия през следващите години", се подчертава в него и се добавя, че Германия е готова да създаде фонд за бъдещи големи бедствия, които засегнаха няколко региона. Провинциите биха могли да допринасят за такъв фонд.

По време на посещение в събота в части на Белгия, също засегнати от наводненията, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери общностите, че Европа е с тях. "Ние сме с вас в траура и ще бъдем с вас при възстановяването", изтъкна тя.

Южна Германия също беше засегната от наводнения, а провинция Бавария първоначално предоставя 50 млн. евро за спешна помощ за жертви, обяви премиерът на Бавария днес.

Германският министър на околната среда Свеня Шулце призова за по-големи финансови ресурси за предотвратяване на екстремни метеорологични явления, причинени от климатичните промени.

"Настоящите събития в толкова много места в Германия показват с каква сила последиците от климатичните промени могат да засегнат всички ни", изтъкна тя пред в. "Аугсбургер Алгемайне".

В момента правителството е ограничено от конституцията в това, което може да направи, за да подкрепи предотвратяването на наводнения и суша, каза тя, добавяйки, че би подкрепила закрепването на адаптациите към климатичните промени в основния закон.

Експерти казват, че наводненията, които засегнаха Северозападна Европа миналата седмица, трябва да действат като предупреждение, че е необходима дългосрочна превенция на климатичните промени.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети