Ислямска държава пое отговорност за атентат с над 30 убити

DenNews.bg
20.07.2021
размер на текста:

Терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорност за атентата на пазар в Багдад, при който вчера загинаха десетки.
В съобщение, публикувано в мобилното приложение "Телеграм" няколко часа след нападението, ИДИЛ твърди, че един от нейните камикадзета, Абу Хамза ал Ираки, е взривил сред множеството пояса си с експлозиви.
Жертви на един от най-големите в последно време терористични актове в Багдад станаха 30 души, а около 60 са ранени. Експлозията стана на оживен пазар в населения главно с шиити източен район Мадинат-Садр, където стотици хора пазарували за днешния най-голям мюсюлмански празник Айд ал Адха (Курбан байрам).
Сред жертвите има жени и деца. Взривът доведе и до значителни разрушения. Изгорели са няколко търговски обекта.
Иракският министър-председател Мустафа ал Кадими издаде заповед за арест на началника на федералния полицейски полк, който отговаря за района на пазара, се посочва в иракско военно съобщение.
Това е вторият атентат в иракската столица от началото на годината, за който "Ислямска държава" поема отговорност. През януари 32 души загинаха при двоен самоубийствен атентат.
Същия ден, на 19 юли, бе съобщено, че в Ирак е заловен един от най-влиятелните командири в "Ислямска държава", който е планирал нападения в Багдад.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети