До дни хората с необратими заболявания ще могат да получат пожизнен ТЕЛК

DenNews.bg
02.07.2021
размер на текста:

До дни хората с необратими заболявания ще могат да получат пожизнен ТЕЛК, като в това се слага край на проблем, съществуващ от 15 години. Това заяви в интервю за БГНЕС служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.
„Всякакви групи заболявания се обхващат, защото те може да са генетични, наследствени, придобити. Общото между тях е необратимостта на уврежданията“, обясни д-р Кацаров. Министърът коментира, че когато увреждането е необратимо пациентът получава оценката за степента му и тя е пожизнена, като при желание човекът може по всяко време да отиде и да се преосвидетелства, особено ако се появи съпътстващо заболяване, което влошава качеството му на живот. По думите на Кацаров решаването на този проблем не е сложно и не изисква намесата на парламента, защото това се решава с Наредба на министъра на здравеопазването. „Питам защо този брадясал проблем се търкаля 15 години в общественото пространство и се чака да дойде служебният министър, който е за два месеца, за да реши всичките тези брадясали проблеми“, попита д-р Кацаров. Той уточни, че в момента очаква Наредбата да се върне от Съвета за тристранно сътрудничество, за да бъде обнародвана в Държавен вестник и да влезе в сила.
По отношение на трансплантациите служебният министър анонсира, че в момента се правят изменения в Наредбата, която регулира тази дейност и текстовете ѝ ще бъдат качени за обществено обсъждане. С новите моменти ще се гарантира, че няма да има прескачане и прераждане в листата на чакащите, увери д-р Кацаров.
„Това е абсолютно недопустимо. Не само пререждането, а и липсата на протокол. Това е в резултат на лошо управление“, обясни той и уточни, че трансплантациите се администрират от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която е с нов директор, откакто той е на поста.
Служебният министър коментира, че самоцелното намаляване на ДДС-то върху лекарствата не ни гарантира задължителен спад в цените им, но гарантира повишаване на печалбите на производителя и дистрибутора. Според него такова решение в настоящия момент е по-подходящо за Националната здравноосигурителна каса. „Има логика в това НЗОК да бъде освободена от плащането на ДДС върху лекарствата. От 1,2 млрд. лв., които тя плаща годишно за лекарства, 20% от тези пари, които са от нашите здравни вноски, са 240 млн. лв. Ако Народното събрание реши да върне стария режим от 2000 г., когато НЗОК не плащаше ДДС върху лекарствата, тя ще може да купи лекарства за 240 млн. лв. повече“, изчисли д-р Кацаров. Източник: actualno.com

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети