33 жертви, Германия е под вода заради порои

DenNews.bg
15.07.2021
размер на текста:

 Най-малко 33 души са загинали, а много други са изчезнали след тежки наводнения в Западна Германия, съобщи полицията, цитирана от BBC.

Най-тежкото наводнение е в провинциите Рейнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия, където сгради и автомобили са отнесени от пороите.

Най-малко четирима души са загинали в съседна Белгия, докато Холандия също е силно засегната.

Това се случи след рекордни валежи в части от Западна Европа, които са накарали големите реки да излязат от бреговете си.

Малу Драйер, шеф на провинция Рейнланд-Пфалц, определи наводнението като "катастрофа".

"Има мъртви, изчезнали и много хора все още са в опасност", каза тя. "Всички наши служби за спешна помощ са в действие денонощно и рискуват собствения си живот."

Канцлерът Ангела Меркел, която е в САЩ преди среща с президента Джо Байдън, заяви, че е "шокирана от бедствието".

Най-малко 19 души загинаха в квартал Арвайлер в Рейнланд-Пфалц, след като река Ар, която се влива в Рейн, излезе от бреговете си.

Полицейски хеликоптери и стотици войници са разположени в някои райони, за да помогнат на заседналите жители. По-рано полицията заяви, че десетки хора чакат на покривите, за да бъдат спасени.

Училищата са затворени в западната част на страната, докато транспортните връзки са сериозно нарушени.

Около 25 къщи са застрашени от срутване в района на Шулд бай Аденау в планинския регион Айфел, където е обявено извънредно положение, съобщава германският телевизионен оператор SWR.

Там се казва, че някои къщи са напълно откъснати и вече не може да се стигне с лодка.

Осем смъртни случая са съобщени в областта Euskirchen в Северен Рейн-Вестфалия, докато четирима души са загинали в района на Айфел, когато домовете им са били пометени.

Междувременно двама пожарникари загинаха в сряда в Северен Рейн-Вестфалия. Единият се е удавил, докато другият е загинал под руини след спасителна операция.

Съседна Белгия също е засегната от светкавични наводнения, а драматично видео показва, че колите са пометени по улица в град Вервие.

Междувременно в град Пепинстър 10 къщи се срутиха, след като река Весдре избухна бреговете си.

Почти 2000 души са били принудени да се евакуират, съобщава белгийският вестник Le Soir.

Железопътните линии в южната половина на Белгия са преустановени поради екстремните климатични условия.

В Холандия провинция Лимбург е силно наводнена след валежи през нощта.

Прогнозите предполагат, че в по-голямата част от Западна Европа в четвъртък и петък се очаква още по-проливен дъжд.

Експертите казват, че изменението на климата се очаква да увеличи честотата на екстремни метеорологични явления, но свързването на всяко едно събитие с глобалното затопляне е сложно.

Армин Лашет, премиерът на Северен Рейн-Вестфалия, обвини за екстремното време глобалното затопляне по време на посещение в силно засегната зона.

"Ще се изправяме пред подобни събития отново и отново, а това означава, че трябва да ускорим мерките за опазване на климата ... тъй като изменението на климата не се ограничава само до една държава," каза той.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети