ЕК ще съди България заради Търговския регистър

DenNews.bg
15.07.2021
размер на текста:

 Европейската комисия ще предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за това, че все още не е свързала своя национален търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри (BRIS).

По този начин страната ни нарушава Директива (ЕС 2017/1132) относно някои аспекти на дружественото право.

България трябваше да свърже търговския си регистър с BRIS до 8 юни 2017 г. Повече от четири по-късно и въпреки многократните призиви от страна на ЕК обаче това все още не се е случило.

По тази причина нито една от функциите на BRIS не е налична по отношение на българските дружества - затруднено е получаването на съответната информация за българските фирми за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС.

Без BRIS търговските регистри не могат да си сътрудничат и при презгранични сливания, в които участват български фирми, или при процедури, свързани с презгранични клонове на български дружества.

От ЕК посочват, че за предприятията, които извършват трансгранична дейност, е важно да имат лесен достъп до информация за дружествата, установени в различните страни членки.

BRIS улеснява достъпа на обществеността до информация за дружествата от ЕС и гарантира, че всички търговски регистри в ЕС могат да обменят информация помежду си по електронен път относно презгранични сливания и чуждестранни клонове.

Целта е да се повиши доверието в единния пазар чрез повишаване на прозрачността и предоставяне на актуална информация и да се намали ненужната тежест за дружествата.

През 2018 година след голям скандал след безпрецедентския срив на Търговския регистър в продължение на седмици вниманието бе съсредоточено именно към агенцията. Директорът й тогава първоначално заяви, че няма намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: "Случват се такива неща." На следващия ден обаче Даскалова обаче подаде оставка, а на нейно място бе назначена Габриела Козарева. Тя пък стана известна с раздадените бонуси в агенцията още същата година.

Проверката тогава установи не само занижен контрол и липса на система за създаване на резервни копия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети