Албанските депутати отстраниха президента Илир Мета

DenNews.bg
09.06.2021
размер на текста:

 Албанските депутати гласуваха за отстраняването от длъжност (импийчмънт) на държавния глава на страната си, президента Илир Мета, за предполагаемо нарушение на конституцията преди изборите в Албания през април, информира "Евронюз".

Депутатите гласуваха решението с почти пълно мнозинство - 104 гласуваха "за" и само 7 бяха "против".

Гласуването се проведе след доклад на разследваща комисия, който заключи миналата седмица, че Мета е нарушила 16 члена на конституцията преди парламентарните избори в Албания на 25 април.

В доклада се препоръчва президентът да бъде отстранен от длъжност година по-рано преди края на мандата му.

Мета беше обвинен в нарушаване на конституцията, като не е изпълнил задължението си да гарантира национално единство, подкрепяйки опозицията на неотдавнашните избори в страната.

След изборите близо 50 депутати от управляващата Социалистическа партия, която спечели 74 от 140-те места в парламента, призоваха разследваща комисия да реши дали Мета е нарушил конституцията и трябва ли да бъде отстранен от длъжност.

За импийчмънт на президента се изисква мнозинство от две трети, а със 74 места социалистите не биха могли да имат 94 гласа, необходими за изпълнение на това изискване.

Сега след като депутатите гласуваха за отстраняване на Мета от длъжност, Конституционният съд на Албания трябва даде окончателно одобрение в рамките на следващите три месеца.

За да бъде импийчнат Мета, ще се изисква мнозинство от гласовете на конституционните съдии. Най-малко шестима членове трябва да присъстват на пленарната сесия и мнозинството - или поне петима членове - трябва да гласуват в подкрепа на импийчмънта.

Не е ясно дали Мета ще се опита да се бори срещу решението, като албанският президент обаче определи процеса срещу себе си като "незаконен".

Той никога не присъстваше на заседания, проведени от анкетната комисия, която беше натоварена да разследва твърденията срещу него, като албанският държавен глава твърди, че не признава пълномощията на групата.

Еди Рама обвини ЕК и Мария Габриел, че се месят в изборите в АлбанияРама твърди, че българският еврокомисар "си вре носа" и иска от ЕК публичен отговор за намеса в чужда държава

Президентът се аргументира, че тъй като парламентът, избран през април, все още не е бил свикан, когато социалистите призоваха за разследване на поведението му, изходящото събрание не е имало правомощието да продължи разследване по време на преходния период.

"Инициативите в такива форми са неприемливи за демократичните общества", написа Мета по онова време.

Президентската институция в Албания е главно церемониална, но президентът има известна власт по отношение на съдебната власт и въоръжените сили.

Обикновено тя се смята за аполитична роля, но Мета е откровен критик на управлението на премиера Еди Рама, включително по отношение на отговора му на COVID-19 пандемията.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети