Над 800 души са арестувани в мегаоперация, проведена едновременно в 16 държави

DenNews.bg
08.06.2021
размер на текста:

Над 800 души са арестувани в мегаоперация, проведена едновременно в 16 държави. Всички те са изловени, след като са подлъгани да използват управлявано от ФБР приложение за криптирани съобщения, предаде БНР.
Операцията „Троянски щит“ доведе до задържането на криминални лица в Австралия, Азия, Европа, Южна Америка и Близкия изток, замесени в световната търговия с наркотици.
Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че операцията е „нанесла тежък удар на организираната престъпност“ и я определи като преломен момент.
Планът, замислен от австралийски полицаи и ФБР през 2018 г., позволи на служители на реда в Съединените щати да поемат контрола върху приложение за съобщения, наречено ANOM, което според властите е било популярно сред организираните престъпни групи. Наблюдавани са били техните разговори за контрабанда на наркотици, пране на пари и дори заговори за убийства.

Представител на ФБР заяви, че операцията е довела също до залавянето на тонове наркотици и над 48 милиона долара в различни валути.

На пресконференция Калвин Шивърс каза още: „Операция „Троянски щит“ е блестящ пример какво може да бъде постигнато когато международните правоприлагащи партньори от цял свят работят заедно и създават инструменти за разследване, които да открият, прекъснат и разрушат транснационалните криминални организации. ФБР е изключително благодарно на нашите партньори за тяхното сътрудничество и отдаденост за справяне с криминални организации, които са заплаха за всички нас.“
Австралия е задържала 224 души, членове на забранени банди на мотоклубове. Заловени са 104 огнестрелни оръжия и близо 35 млн. долара в брой. Нова Зеландия е арестувала 35 души. В акцията в различните държави са били задействани общо 9000 полицаи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети