Над един милион граждани на ЕС вече имат COVID-сертификат

DenNews.bg
08.06.2021
размер на текста:

Над един милион граждани на ЕС вече са получили европейски цифров сертификат, че са преболедували, изследвани или ваксинирани срещу COVID-19. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Европейския парламент (ЕП), информира БТА.
По-късно днес ЕП ще гласува въвеждането на новия сертификат от 1 юли. Рейндерс отбеляза, че скоро се очаква да бъде постигнато съгласие за какво още, освен при пътуване, да се ползва новият документ, включително и извън ЕС.
Еврокомисарят отбеляза, че се водят преговори с чужди държави за съвместимост на съответните бази данни за взаимно признаване на здравни сертификати. Рейндерс добави, че в следващите седмици може да се очакват добри новини за цените на изследванията за COVID-19.
От своя страна председателят на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Агилар посочи, че ЕП е успял да въведе в законодателството за европейското удостоверение изискване държавите от ЕС да предупреждават гражданите 24 часа преди въвеждането на нови противоепидемични мерки и да обясняват ясно причините, обхвата и сроковете на ограниченията.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети