206 страни ще се представят с Парад на нациите на Токио 2020

DenNews.bg
04.06.2021
размер на текста:

 206 страни от цял свят ще се представят на Парада на нациите на предстоящите Летни олимпийски и параолимпийски игри в Токио 2020 това лято. Парадът ще бъде открит, разбира се от Япония, следвана от фаворитите във форума САЩ, Китай и Франция, а последните позиции ще бъдат за Бахрейн, Хаити или Белиз. Всички те ще дефилират преди състезанията, като по това време се очаква за събитието да бъде гледано от 48 милиарда души по света.
На Игрите ще бъдат представени още 10 бежански олимпийски състезатели и един независим олимпийски състезател. Общо 11 091 атлети ще се изявят на Олимпиадата. Те ще се състезават в 339 събития и в 33 спорта и 50 дисциплини на 42 стадиона и спортни съоръжения от 23 юли до 8 август. Параолимпийските игри имат 539 събития в 22 спорта на 21 места, много от които в Токио и около него.
На помпозния Парада на нациите по време на самото откриване на турнира, атлети, треньори и служители на всички държави-участници ще влязат на Олимпийския стадион в японската столица, начело с официалния флаг на своята страна. Всеки отбор ще излиза по ред, съобразен с олимпийските традиции и съгласно строгите възприети правила за дефилирането си.
Гръцкият отбор традиционно има честа да открие събитието като представител на Древна Елада, където са възникнали Игрите в древността. Олимпийският отбор на бежанците от няколко държави, ще мине втори на парада в Токио. Останалите нации ще дефилират по азбучен ред, което се прави за пръв път в историята според японската азбука, като досега това се правеше в съответствие с азбуката на английски език.
Домакините ще минат последни на парада. Отделните нации ще се обявяват на английски, френски и японски, като първите са официални езици за олимпийското движение, а последният – на страната-домакин.
Знаем, че Световната антидопингова агенция наложи възбрана на Русия за участие във всякакви изяви на международен спорт за период от четири години заради фалшифицирани лабораторни данни през 2019 година. Олимпиадата това лято, WADA все пак позволи на индивидуално изчистени руски атлети да участват в Токио 2020 под неутрален флаг, без да могат да бъдат представяни като представители на конкретна държава. Така за период от две години отборът на страната не може да използва руското име, флагът или химнът на родината си и трябва да се представи като „Неутрален спортист“ "или" Неутрален екип " на Летните олимпийски и параолимпийски игри в Токио 2020.
Северна Корея съвсем неочаквано за организаторите също няма да участва в надпреварата в Токио 2020. През април от ръководството на страната обявиха, че отборът им няма да бътува за форума в Страната на изгряващото слънце поради опасения от зараза с COVID-19 и заради сигурността на корейските спортисти, треньори, фенове и делегации.
Може би не всички знаят, че до момента цели пет държави в световен мащаб са били представени на всички проведени през годините Летни олимпийски игри. Това са Гърция, Великобритания, Франция, Швейцария и Австралия, макар и не винаги като част от официалните отбори на страните си. Швейцария влиза в този списък, въпреки че бойкотира Олимпийските игри през 1956 година. Тогава швейцарците се състезаваха в конните надбягвания няколко месеца по-рано в Стокхолм. Франция не изпрати отбор на Олимпийските игри през 1904 година. Тогава един единствен французин се състезава за отбора на САЩ и за смесен отбор. През далечната 1896 година Великобритания се състезава като част от Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. Отборът на Австралия се включва през 1908 година и 1912 година в Игрите като част от комбиниран отбор на Австралазия с Нова Зеландия.
В крайна сметка, от всичко това всъщност следва, че от всичките пет държави, единствено олимпийският отбор на Гърция е участвал под своето национално знаме във всички досегашни Олимпиади.
Като куриоз може да споменем и факта, че Ватикана, като суверенна държава, никога в историята не е участвала в Олимпиадите. В тях обаче участват територии и региони, които по същността си не са законни държави, а някои от тях ще видим да играят и в различните спортни дисциплини, включително и футбол на Олимпиадата Токио 2020 в спор за олимпийските медали срещу фаворитите.

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети