Марек срещу Розова долина 39 г. по-късно

DenNews.bg
03.06.2021
размер на текста:

С особен привкус за Марек е съботният финал в турнира за Купата на Аматьорската футболна лига срещу Розова долина, макар тази надпревара да не е от най-престижните.

На пръв поглед дупничани и казанлъчани не би трябвало да имат някакво кой знае какво съперничество на футболния терен, защото са се срещали изключително рядко в миналото. Един от тези сблъсъци обаче е емблематичен – в негативен план за Марек и в изключително щастлив за „розите“. Това става точно преди 39 години, когато дупничани са завършили на 13-то място в "A" РФГ, а Розова долина е втори в „Б“ група. На 13 юни 1982 г. в Казанлък се случва едно от най-големите събития за Града на розите, както го определят самите те. На тази дата стадион „Цвятко Радойнов“ се пука по шевовете за баража Розова долина – Марек, който ще определи кой от двата тима ще играе през следващия сезон при майсторите. Първата среща в Дупница е завършила 0:0 и при победа казанлъчани за първи път ще влязат в най-горния ешелон на българския футбол. Срещата започва отлично за „розите“, като Емил Личев открива резултата с гол с глава. 30 000 по трибуните са в еуфория, но трийсетина минути по-късно гостите изравняват с гол на Манолов и при 1:1 завършва първата част. Десетина минути преди края Кънчо Кънев от домакините стреля от далечно разстояние и топката с не малка доза шанс се оплита в мрежата на Марек за 2:1. По този болезнен начин дупничани изпадат, а казанлъчани за първи път се докосват до „А“ група.

С този мач се слага и край на онзи славен отбор на Марек, започнал знаменития си поход в средата на 70-те. Сега желанието на всички в Дупница е Марек да направи дубъл, а феновете да дочакат възмездие...

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети