Здравният министър освободи целия съвет на директорите на болница "Лозенец" заради серия нередности

DenNews.bg
03.06.2021
размер на текста:

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че освобождава целия съвет на директорите на болница "Лозенец". На първи брифинг след встъпването си в длъжност той подкрепи решението си си с няколко сигнала за нередности в здравното заведение, известно още като Правителствена болница. Според него техническите грешки в управлението на болницата на жаргон се наричат източване на Здравната каса.

Стойчо Кацаров открои случай със записани пациенти, без да бъдат лекувани, огласен първо в журналистическо разследване на Миролюба Бенатова. След това той изнесе информация за 14 подозрителни бъбречни трансплантации, за които внесе документи в МВР. Министърът разгласи и трансплантация на черен дроб, при която четвъртият в листата на чакащите измества първите трима след телефонно обаждане от правилния човек. Стойчо Кацаров каза, че реципиентит е заемал "може би най-високия пост в държавната администрация", но отказа да назове името му.
Здравният министър започна с първия случай - за "мъртвите души" в подадената към НЗОК документация.
"Още през ноември имаше журналистическо разследване, след което проверка през януари - над 60 пациенти са били записани в болница "Лозенец", без да са лекувани. В деня за проверка болницата е върнала парите, обяснявайки, че е станала техническа грешка. За мен е неприемливо, няма как да има 60 технически грешки", подчерта Стойчо Кацаров.
Той съобщи, че всички директори на лечебното заведение ще бъдат освободени.
За миналата година болницата има загуба от над 21 млн. лева, броят е бил 23% на заетите легла - средно 8 легла от 10 са били свободни, обясни Кацаров.

 

Здравният министър оповести и информация за фалшиви документи за трансплантации в "Лозенец".
"В периода 2019/21 - до 27 април 2021 година, в болница "Лозенец" са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова - Валентин, Артьом, Руслан и прочие. Донорите са племенници от Молдова или Украйна, а реципиентите са чичовци или лели от Израел, Япония, Йордания, Оман. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Законът не позволява донорство освен ако няма пряка родствена връзка между донора и реципиента. Агенция "Медицински надзор" има процедура за проверка, когато има съмнение, че хората не са родни, тъй като това е криминално престъпление. Тя е извършвала проверки и е получавала информация от съответните държави - държавите на реципиентите - Израел, че това са фалшиви самоличности. Тези документи са постъпили в Министерството на здравеопазването, но не е последвала никаква реакция", обясни служебният здравен министър.

"Цялата документация още днес ще бъде представена на МВР", подчерта той.

Третата нередност, посочена от Кацаров, касае трансплантация на черен дроб. Тя е извършена на четвъртия в листата пациент, който поставен в статус "спешен", макар че е с 14 точки, при положение че първият в листата пациент е бил с 54 точки, обясни здравният министър.

Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация, каза Кацаров, но отказа да разкрие самоличността на трансплантирания.

"Каква е процедурата за обявяването на ситуация с трупен донор? Прави се анализ на генотипа на трупния донор и на базата на него от листата на чакащите по световна процедура автоматично се прави пресявка от листата на чакащите. Кои са най-подходящи, кои са най-спешни, кои не търпят отлагане? На базата на тази пресявка се посочва първият от тях, на когото да бъде извършена трансплантацията. Листата с чакащи обикновено съдържа 3-4-5 души, защото другите просто не са подходящи. Това е направено от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Посочени са трима души, първият от които с най-високата оценка от 54 точки, е трябвало да бъде трансплантиран с въпросния донор във ВМА. Вместо това последва обаждане по телефона. Четвъртият в листата е с 14 точки. Нито първият, нито вторият, нито третият е трансплантиран. Транплантиран е четвъртият човек. Транспланитран е в болница "Лозенец". Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация, може би най-високия пост в държавната администрация", обясни той.

Според служебния министър неговият предшественик е знаел за резултатите от проверката и е трябвало да действа. Проф. Ангелов твърдеше, че не знае за нея, но д-р Кацаров смята, че това е невъзможно.

"Ще проверим и други болници за подобни неща. Имаме достатъчно основание да смятаме, че това не е единственият случай, в който са отчитани неизвършени дейности. Ще се действа по същия начин навсякъде", закани се д-р Кацаров.

Служебният здравен министър отбеляза и че страната ни има готовност да дари ваксини.

"Имаме възможност да съдействаме с част от ваксините на съседни държави. Такова желание са заявили от РС Македония, Косово, Албания, Босна и Херцеговина", каза д-р Кацаров и допълни:

"Процедурата за дарение е много тежка, иска съгласуване с ЕК, с фирмата производител. Ние разполагаме с цялата налична документация, отправили сме запитване към ЕК и днес или утре би трябвало да получим отговор по кой механизъм може да бъде извършено това нещо, нашето желание е да помогнем".

Най-вероятно дарените ваксини ще бъдат на фирмата "АстраЗенека", защото интересът към тях в българското общество е най-малък. Ваксини има достатъчно - около 3-14 милиона ваксини до края на годината.
"Аз преболедувах тежко, бях в болница и затова не съм се ваксинирал още, но ще го направя скоро - вероятно другата седмица", отбеляза той.

На въпрос очакваме ли следваща вълна на COVID-19 през есента, Кацаров заяви следното:

"Единственият начин да избегнем нова вълна е ваксинацията. Всички сме свидетели, че нито маските, нито дистанцията помагат изцяло. Експертите подозират, че е възможно да има нов пик, ако се забави процесът на ваксинация. Лятото е удобно време да се свърши тази работа. Опитваме се да проведем информационна кампания и нека всеки сам да прецени какво да прави. Нека не говорим за фантасмагориите за чипиране и да се облегнем на фактите. Пациентите не искат да се ваксинират, защото има странични ефекти. Ако видят обаче страничните ефекти в листовката на едно лекарство за кръвно, ще разберат, че те всъщност са повече".
Но каза, че точна прогноза за колективен имунитет не може да направи.

"Никой не е починал у нас вследствие на ваксинирането. Има около 10-15 случая на тромбози, които са проверени, но не е открита причинно-следствена връзка с ваксинацията", добави д-р Кацаров.

Той коментира и резултатите от проверката в "Александровска" болница относно финансовото ѝ състояние.

Тъй като се създаде изключително обществено напрежение, включително и в самата болница, помолих нашия одит да извърши проверка. Те ще бъдат публикувани и достъпни за всички, смятам, че така е правилно, каза министърът.

Утре с колегите ще вземем окончателно решение какво да правим с "Александровска" болница, категоричен е министърът.

Д-р Кацаров коментира и възложения анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията. Ще бъдат анализирани общият брой смъртни случаи и разпределението им по възрастови групи и по седмици; общият брой смъртни случаи по причина COVID-19 и разпределението им по възрастови групи и по седмици.
"За мен е важно да се направят изводите и поуките, за да не се повторят резултатите при следваща вълна или епидемия", каза министърът.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети