Кметът на Благоевград ще бъде избран на балотаж

DenNews.bg
28.06.2021
размер на текста:

Новият кмет на Благоевград ще бъде избран на балотаж между Илко Стоянов и Румен Томов.
За Илко Стоянов, който е кандидат от "Има такъв народ", са гласували 35.32 процента от отишлите до изборните урни в неделния ден, което е близо 6400 гласоподаватели. Негов опонент за кметското място е досегашният кмет Румен Томов, за когото са гласували близо 5200 жители на общината или 28.65 процента. Както на редовните местни избори през 2019 година, така и на частичния вот, Румен Томов се явява като независим кандидат, но с подкрепата на БСП. Резултатите са при сто процента обработени данни от секционните комисии.
Трети в надпреварата остава Андон Тодоров, който се кандидатира като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, но с подкрепата на ГЕРБ и ВМРО.
Общо седем кандидати се явиха на частичните избори в Благоевград. Четвърти се нарежда Стефан Делиов от Коалиция "Ние, Гражданите" с близо 5.5 процента, следван от Цвета Рангелова от "Възраждане" с 4 процента, Виктория Каракостова от "Демократична България - Обединение" с 3.47 процента и независимия кандидат Людмила Костадинова с 1.74 процента.
Избирателната активност на частичния местен вот в Благоевград е 27.67 процента, което е два пъти по-малко в сравнение с избирателната активност на местните избори през 2019 година. За първи път вотът беше изцяло машинен в секциите над 300 избиратели. За първи път няма и нито една жалба или сигнал във връзка с нарушения на изборния процес до ОИК - Благоевград.


Няма избран кмет на кметството в село Ясен, община Плевен.
На балотаж следващата неделя - 4 юли, ще се явят двамата кандидати, които са събрали най-много действителни гласове - Йото Добрев, издигнат от ВМРО - БНД, за който има 262 гласа, и Мариана Иванова - независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, с 240 гласа от първия тур.
От надпреварата за кметското място отпаднаха кандидатите на ПП "Републиканци за България" и на ГЕРБ.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети