Шофьорът, убил пешеходка в Сапарева баня, излиза под домашен арест

DenNews.bg
25.06.2021
размер на текста:

Шофьорът, който причини смъртта на пешеходка в Сапарева баня, ще се прибере вкъщи с мярка „домашен арест“. Днес Окръжен съд-Кюстендил отхвърли искането на прокуратурата на Радостин Г. да бъде наложена постоянна мярка „задържане под стража. 30-годишният сапаревобанец е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост, при управление на МПС след употреба на наркотично вещество.
Съдът възлага на РУ-Дупница да контролира изпълнението на мярката „домашен арест“, като допуска контрол чрез средствата за електронно наблюдение, което да се изпълни от ГД „Изпълнение на наказанията“. Определението подлежи на незабавно изпълнение, може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд в 3- дневен срок, считано от днес.
С постановление на Окръжна прокуратура – Кюстендил, Радостин Г. е привлечен като обвиняем за това, че на 22.06.2021 г., около 14:38 ч. на ул. „Германея“ в Сапарева баня, при управление на катафалка, е нарушил правилата за движение по пътищата, а именно чл. 40, ал.1 и ал.2 от ЗДвП, като водачът движейки се назад е бил длъжен да се убеди, че пътят зад превозното средство е свободен и, че няма да създаде опасност или затруднения за останалите участници в движението, а по време на движението си назад, водачът е длъжен непрекъснато да наблюдава пътя зад превозното средство, а когато е невъзможно, той е длъжен да осигури лице, което да му сигнализира за опасности, и по непредпазливост е причинил смъртта на 64 – годишна жена от Банкя - пресичаща уличното пътно платно пешеходка, като деянието е извършено след употреба на наркотично вещество- амфетамин, установено с техническо средство.
Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Веселина Джонева счете, че събраните по досъдебното производство доказателства към момента, в достатъчна степен сочат, че обвиняемият е вероятният извършител на престъплението. Съдът намира, че липсват установени факти, на база на които да се обоснове безспорен извод за съществуваща опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Същевременно с оглед високата степен на обществена опасност на престъплението и наличието на данни, въз основа на които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършител на деянието, съдът намира, че спрямо него трябва да се вземе мярка за неотклонение, като намира за подходяща - „домашен арест“.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети