ОбС-Дупница даде зелена светлина за продажбата на площада в Горна махала

DenNews.bg
25.06.2021
размер на текста:

Общински съвет-Дупница даде зелена светлина за продажба на площада в Горна махала, известен като „Цигането“.
В последните дни в квартала има напрежение, защото именно това пространство се ползва от ромите за „естрада“ за всякакви празници, както лични поводи - сватби и кръщенета, така и за отбелязване на празници от календара.
На днешната сесия стана ясно, че към имота от два декара има заявен инвестиционен интерес за изграждане на търговски комплекс.
В Горна махала, където врата до врата живеят българи и роми, вече събраха подписи срещу идеята площадът им да бъде превърнат в голям магазин.

„Ще намерим начин да се намери място за тези ритуали и там за другото за каквото се ползва площада“, спомена председателят на ОбС Костадин Костадинов.

По предложение на общински съветник настъпи само една корекция в предложената от кмета докладна, а именно в предстоящия конкурс при избор на изпълнител цената да има 80% тежина, а не първоначално предложените 60%.
Предложението имотът да бъде продаден чрез търг, а не чрез конкурс бе отхвърлено с мотив, че при тръжната процедура не може да бъде заложен срок за изпълнение, както и не може да бъде заложена рамка за това какво ще стане с продадения имот – „може някой да си насади царевица“, както посочи Костадинов.

Началната цена на 2-та декара на пъпа на Горна махала е 250 000 лв. „Това са 110 лв. на кв/м – цена, която Община Дупница до момента не е искала за никой друг терен“, посочи кметът Методи Чимев.
Освен началната цена и че цената ще 80% тежина в избора на победител в конкурса, в приетото от Общински съвет решение бе записано, че 5% ще е тежината за заложените работни места, 5% размера на инвестицията и 10% други предложения със социална насоченост. Срокът за изпълнение пък ще бъде определен допълнително при насрочването на самия конкурс за продажба.

В момента на „Цигането“ има 8 обекта под наем, от което на месец в общинската хазна влизат около 1000 лв. На собствениците на обекти вече са връчени известия от общинското предприятие „Пазари“, че дейността им ще бъде прекратена. В договорите за наем е записано, че при поява на инвеститорски интерес, те ще бъдат прекратени.

Дали решението на ОбС ще предизвика протести от страна на живеещите в квартала, предстои да видим.
Решението за продажба обаче вече е факт.
Припомняме, че всяко решение на Общински съвет подлежи на проверка от страна на Областна администрация, но областният управител може да върне решение или да го оспори, само ако то противоречи на закона.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети