Торнадо удари с невиждана ярост Чехия, има загинали и ранени

DenNews.bg
25.06.2021
размер на текста:

Торнадо удари югоизточната част на Чехия. Рядко срещаното за страната явление е нанесло значителни разрушения, има загинали, но към момента властите не могат да посочат колко са загиналите – информацията към момента е за пет жертви.
Има ранени, броят им към момента не се уточнява, но по първоначални данни на противопожарната служба пострадали са около 150 души.
"Мога да потвърдя, че има жертви, но засега не знаем точния им брой", каза пред журналисти говорителката на Обединената служба на спасителите и пожарникарите на Чехия Гедвига Кропачкова, цитирана от ТАСС.
В няколко села са откъснати покривите на къщите, прозорците са счупени, а няколко коли и автобуси са преобърнати.
Всички налични спасителни екипи са изпратени за борба с последиците от стихията, каза вътрешният министър Ян Хамачек.
Спасителите отбелязват, че общо от торнадото са пострадали седем населени места в Южноморавска област, в близост до австрийската граница.
По-късно бе съобщено, че провинция Долна Австрия е изпратила спасители, медици и санитарни хеликоптери за оказване на помощ на пострадалите от торнадото.
По думите на Кропачкова на чешките специалисти помагат и техни колеги от Словакия.

Чешката телевизия пък информира, че скоростта на вятъра на бурята вероятно е била между 267 и 322 км в час, което я прави най-силната в историята на страната. Това е и първото торнадо в Чехия от 2018 година насам.Торнадото е блокирало цели магистрали и е оставило повече от 100 000 домове без ток през нощта.


От пресцентъра на нашето външно министерство съобщиха, че към момента няма данни за пострадали български граждани.
Посолството ни в Прага до момента не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от чешките власти за пострадали от природното бедствие наши сънародници.
Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже помощ при необходимост.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Прага на тел.: +420 222 212 011; +420 222 211 258, в спешни случаи в извънработно време: + 420 774 790 991.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети