Министър Бойко Рашков награди касиерката на обраната банка в Дупница

На специална церемония в МВР Цецка Цекина получи плакет за проявени смелост и гражданска доблест

DenNews.bg
24.06.2021
размер на текста:

Министър Бойко Рашков награди касиерката на обраната банка в Дупница. На специална церемония в сградата на МВР Цецка Цекина получи плакет за проявени смелост и гражданска доблест.

Припомняме, че Цецка Цекина не само запазва хладнокръвие пред въоръжения нападател, но и успява да го заключи в стаята за съхранение на парите, което дава време да бъде подаден сигнал до полицията.

Днес министър Рашков отличи с плакети и две служители на банка във Варна, която бе атакувана от грабител в същия ден, когато бе извършен обира в Дупница.

„Бих искал да обърнем повече внимание на три жени с качества, които не се забелязват често. Очевидно, не са много хората с необходимия кураж в критични моменти да реагират хладнокръвно, да преодолеят опасността и да запазят самообладание, когато срещу тях е въоръжен престъпник. Именно затова ръководството на МВР смята, че трябва да отличи действията им. Такива личности не трябва да бъдат отминавани с мълчание. Нещо повече – поведението им може да е пример и за други жени, че има смисъл да проявят смелост и да защитят себе си, а и мястото, където работят. Не знам точно какви качества трябва да притежават жените, за да реагират така, но те са пред нас. Една от тях – Цецка Цекина сама осъществи „граждански арест“ при извършване на престъпление и с правомерното си действие прояви героизъм, оставайки сама с въоръжен човек в затворено помещение. Тя рискува живота си и аз, като министър не мога да остана безразличен. Благодаря й за себеотрицанието, за смелостта и доблестта, за изпълнения граждански дълг.


Като общество можем да сме щастливи, че постъпката й не е единствена. Почти идентично е поведението на други две служителки в банков офис във Варна, където Кристина Костова и Снежанка Йорданова предотвратиха опит за грабеж. Със самообладание и преценени реакции те успяват да прогонят нападателя, поставяйки живота си в риск.
Оценявам действията им с възхищение, благодаря им и съм щастлив, че имаме такива поводи да отличим достойно и смело поведение. Те са герои, вместо да отстъпят и да се подчинят на нападателя, каквато би била обичайната реакция, с действията трите служителки помогнаха и на МВР нападателите да бъдат заловени и те ще отидат на съд“, каза министър Рашков.
Той изказа благодарност и към служителите на МВР за професионалните действия, довели до бързото задържане на извършителите.
На церемонията присъстваха още заместник-министрите на вътрешните работи Енчо Мирчев и Емил Ганчев, изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, директорът на Областната дирекция на МВР в Кюстендил ст. комисар Пламен Стоилов и директорът на ОДМВР - Варна.

Припомняме, че професионалната реакция и подаденият навременен сигнал от служителката на банков клон в Дупница Цецка Цекина доведе до бързото разкриване на извършителя на въоръжен грабеж. На 17 юни в офиса влязъл клиент, но подозрителното му поведение направило впечатление на Цекина – касиер в офиса. Тя веднага натиснала паник-бутона, заключила вратата и така успяла да възпрепятства действията на нападателя. Мъжът произвел изстрели, изблъскал я, успял да грабне наличните в касата средства, да освободи вратата и да избяга. Благодарение на подадения от служителката сигнал и нейната първоначална реакция, при предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия за по-малко от час и половина от извършеното престъпление мъжът бе установен и задържан.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети