Още днес снемат данните от черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ

DenNews.bg
24.06.2021
размер на текста:

 Черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29 ще бъде транспортирана със самолет от Варна до базата Граф Игнатиево и още днес ще бъде извършено снемане на данните. Кутията е била извадена от дъното на повече от 70 метра дълбочина, съобщи на брифинг в Стара Загора служебният министър на отбраната Георги Панайотов, цитиран от БГНЕС.
Панайотов посочи, че външната обвивка на черната кутия е нарушена. Разследващите обаче имат основания да смятат, че вътрешната обвивка, която съдържа информация за полета на майор Валентин Терзиев - за скоростта и аудиозаписи на пилота, е здрава.
Това ни дава надежда, че информацията от нея може да бъде снета още в рамките на днешния ден, заяви министърът.
Той бе категоричен, че няма вариант данните от черната кутия на изтребителя да не бъдат разчетени в България.
Панайотов изказа благодарност на всички, включили се в издирването, като подчерта, че търсенето на черната кутия е било като да намериш "игла в купа сено".
До успешната развръзка се стигна, след като операцията по издирването й беше подновена днес след анализ на събраната информация за евентуалното ѝ местоположение. В операцията се включиха минен ловец "Цибър" и моторен катер 213 от състава на Военноморските сили, както и група със специализирано подводно оборудване от фирма "Хидроремонт".
На 9 юни сутринта беше съобщено, че "при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.". При трагичния инцидент загина майор Валентин Терзиев.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети