Норвегия посреща без ограничения ваксинираните и преболедувалите COVID-19

DenNews.bg
24.06.2021
размер на текста:

От днес Норвегия премахва всички ограничения за влизане в страната за чуждестранни граждани с пълен цикъл на ваксинация срещу COVID-19, както и за преболедували коронавируса през последните 6 месеца, съобщиха от българското Министерство на външните работи.
По информация на посолството ни в Осло имунизацията и оздравяването след вирусната инфекция трябва да бъдат доказани чрез т.нар. зелен сертификат на ЕС с наличен QR-код. Според съобщението на норвежкото правителство удостоверенията, издавани от България и други европейски държави като Австрия, Белгия, Кипър, Германия, Естония, Финландия, Франция, Хърватия, Исландия, Полша и Латвия, са свързани с тази система и би следвало да бъдат разчетени от норвежките гранични власти.

За ваксинираните и преболедувалите отпадат и изискванията да се регистрират предварително при пътуване до Норвегия. Те няма да бъдат подлагани под карантина и тествани за коронавирус при пристигане в страната.
От 1 юли 2021 г. норвежките сертификати за ваксиниране и оздравяване след COVID-19 ще бъдат признавани и от държавите- членки на ЕС.
От МВнР припомнят, че на 29 януари т.г. Норвегия въведе забрана за влизане на нейна територия за чужденци без статут на постоянно пребиваващи в страната с някои изключения.

Отпадат маските на открито в Гърция и Испания

Очаква се днес правителството на Испания да отмени маските на открито като мярката влезе в сила от събота.

Маските падат и в Гърция, където от днес те не са задължителни на открито, но все още трябва да се носят в затворени помещения. Основният аргумент на правителството в Атина, са високите температури. От понеделник напълно се премахва полицейският час през нощта в делничните дни, но през уикенда остава забраната за излизане между 1.30 и 5 часа. В ресторанти и барове ограничението за броя на хората, които могат да сядат на една маса, вече става 10 души, а броят на гостите, на които се разрешава да присъстват на масови тържества, се увеличава на 300.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети