САЩ изпращат на Бразилия 3 млн. ваксини срещу коронавирус

DenNews.bg
24.06.2021
размер на текста:

Днес САЩ изпращат на Бразилия 3 милиона дози от еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън" (J&J). Южноамериканската страната с втори най-висок брой жертви на коронавирус, а през последното денонощие е регистриран пореден черен рекорд - 115 228 нови случая и 2 392 починали. До момента в Бразилия са регистрирани над 18 милиона случая, а жертвите са над 507 000. Именно в Бразилия се появи и по-заразен щам, който засяга по-младите хора.

Днешната пратка е част от обещаното от Вашингтон дарение от 80 милиона дози.

Ваксината на J&J се счита за особено ефективна ваксинация в отдалечени райони, тъй като не изисква втора доза. Бразилия вече е дала регулаторно одобрение на ваксината J&J.
Производството на ваксините J&J в завода на Emergent BioSolutions Inc (EBS.N) в Балтимор беше спряно през април от FDA след производствена грешка, довела до унищожаване на милиони дози. Официалният представител на Белия дом подчерта, че дозите, изпращани до Бразилия, са безопасни и подчерта, че те идват без никакви връзки за правителството на президента Жаир Болсонару.

Коронавирусът върлува в Бразилия безконтролно, но президентът Жаир Болсонару отказва да подкрепи мерки срещу разпространението и дори си позволява абсурдни изказвания по отношение на ваксините – като например, че те превръщат хората в алигатори.

Здравният институт Fiocruz казва, че ситуацията е "критична". Само 15% от пълнолетните са напълно ваксинирани. Конгресът разследва как правителството се справя с пандемията.

Опозицията обвинява президента, че забавя поръчките за ваксини по политически причини, тъй като той последователно омаловажава тежестта на пандемията.

В събота хиляди хора протестираха в цялата страна срещу правителството на Болсонару и настояха за ускоряване на програмата за ваксинация. Много градове се борят с недостатъчен брой дози.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети